HRVATSKOSRPSKI FAUN
 

Pisem ti, mama, treci put. 
Uskoro cu dobiti dokumenta i vraticu se u Sarajevo. Doci ces sigurno i ti; sta ces uopće u Splitu? 
Mama, ti znas da sam ja sam izabrao da radim posao koji nisi voljela. Ali grobar je onaj koji zakopava mrtve a ne onaj sto im mijesa kosti. 

Kad su Srbi krenuli devedesetseste iz Sarajeva, morao sam, mama, iskopati pedesetsedam mrtvih, jer su selili groblje sa zivima. Tad sam ti prvi put pisao.

Imao sam odredjen datum do kojeg sam morao sve one koje sam tu zakopao da iskopam i dam porodicama da ih sele. 

Bila je to moja "radna obaveza" zbog koje, mama, nisam nosio pusku kao pokojni otac, nego lopatu. Vladika je rekao da ne diramo mrtve, ali dodje sestra moliti da joj iskopamo brata; ja je, mama, posaljem Vladiki, a ona se vrati, veli Vladika samo suti, ne progovara. 
Napamet sam znao koliko je ko od mrtvih u zemlji, to je dio zanata, da raspoznas kolicinu pritisnute gline po vremenu ukopavanja lesa. 

I tata je jednom rekao da je moj posao svecev, otkako je poceo rat. Niko me vise nije pogledao "cudno" sto sam iz "mijesanog" braka, od tate Srbina i tebe, mama, Hrvatice. Jedino tatu nisam mogao ja zakopati.

Tada sam ti pisao drugi put, mama. 


Kada je tata poginuo od nagazne "pastete" na ulazu u haustor solitera. Vladika mi nije naplatio opelo i ja sam zahvalno ljubio slicicu sv. Djordja, koji je ubio onomad veliku zvijer kao Persej. To je tatina porodicna slava, nisam do tada ni znao. Nije mi nikada bilo dovoljno sto si se samo javljala porukama Crvenog križa, suhoparnim i bezlicnim. Cesto sam mislio na tebe u jutrima kad sam otkrivao svjeze grobove za jucer poginule s Dobrinje i Grbavice. Sve sam to, mama, opet otkopavao. Doduse, ne sve, jer nisam uspio sve eshumirati do tog datuma, kad se po Daytonu pomjerila granica. Tad se ekshumacija cinila kao dan Uskrsa. Sudnji kisoviti dan.

I onoga, mama, sto te legitimirao i osamario, jer si rekla da si Hrvatica, ja sam i sahranjivao kad je ubijen snajperom i rasahranjivao kad je sestra dosla po brata, iz Srbije.

Strasno je bilo i tati jer su te protjerali "njegovi svetosavski junaci", pa je sam trcao u borbu kao ludjak. Rekao sam ti da me je lopata osobodila puske. Nisam ubijao, ali sam imao pune ruke mrtvih, mama. Predzadnji dan dosao je Vladika na groblje. Zasukao je rukave mantije i uskocio u grob petnaestogodisnjeg djecaka, da mi pomogne. Samo smo se pogledali. 


Mislim da mi je obecao nebo, mama. Ocima, mjesto nebesko. Ti ces sada moci doci u Bosnu bez problema a i ja cu moci doci k tebi, u Hrvatsku, s novim pasosem i drzavljanstvom. Rekli su da necu dugo ostati ovdje u bolnici, da je to lakse "stradanje zivaca" i da trebam promijeniti posao kad sam vec "tako nacitan".

Uzimam sedative i citam lake romane. GROBNICU ZA BORISA DAVIDOVICA  mozes citati i ako nisi grobar. Brzo se zamaram i ovo ti pismo pisem vec sedmi dan, mama. Molim te da mi odgovoris. Adresiraj na dr Stojanovica, sigurno ce mi doci. Za brata znas, da je zavrsio filozofiju, predaje estetiku i povremeno pise za neke novine. Obilazi me. On mi je ispricao da sam nervni slom dobio u grobnici neke djevojke koja se ubila za bratom. Vec sam bio vezao konopcem sanduk, tek iskopan, i vec je gotovo bio u zraku, da ga izvucem van, kad se sve rasulo, kad su me djevojcine kosti zasule onesvijestenog od uzasa. Brat mi donosi knjige, kaze mi da se cesto cujete. Promijenio se otkako se ozenio i dobio njezinog sina na ocevanje. Boze, mama, koliko je godina proslo?

Kad pomislim da je novi vijek, a ti i tata u starom, lezite na razdvojenim vjerskim grobljima, koje ja nisam ni okopao. Ipak ti pisem, mama, zelim im dokazati da sam ozdravio zivce, da mogu dobiti pasos, kad prokopam zemlju odavde k tebi.

MANIFEST DADA TEATRA "A PRO PO PRIJEDOR"


1. Dada "A PRO PO" je vaninstitucionalni teatar JEDNOG.
2. Dada teatar "A PRO PO" je u ciljnoj formaciji PROMASENO POZORISTE, te tako nema izvor finansija. Ono je protest, a protest nema kostanje.
3. Dada teatar "A PRO PO" je svakako politicki teatar i ovim se proglasava aktivitet jednog do kraja, statutarni TOTALITET.
4. Dada teatar ima obavezno JEDNOG clana trupe, svi ostali duzni su potpisom manifesta pristupiti odgojnoj jedinici: POZORISTE - TRUPA.
5. Dada teatar je posljednja rijec URBANIH stanovnika Prijedora pred 21. vijek. Ovo je manifest posljednjih u 20 vijekova.
6. Dada teatar nema kucu pozorista, ali svaki prostor tretira scenom.
7. Dada teatar je gradjanska reakcija na poratni pad duhovnosti kuce.
8. Dada teatar je, sam po sebi, religioznost kao i djetinjarija.
9. Dada teatar egzistira na temelju ideje o klasicnoj PROMASENOSTI.
10. Dada teatar je u funkciji obznanjivanja cuda ljudske pojave i proglasava sve ljude DADA ljudima s kraja milenijuma.
11. Dada teatar ne proglasava predstave za vise od 50 gledalaca.
12. Dada teatar ne proglasava predstave za manje od jednog gledaoca.
13. Dada teatar ne podrazumijeva saradnju s tzv. "skolovanim glumcima".
14. Dada teatar je ratno pozoriste iz URBA CULTA 92. koji je OSNIVAC.
15. Dada teatar je visenacionalni teatar buducih skeleta na groblju.
16. Dada teatar nema zemlju iz koje dolazi, samo zemlju u koju odlazi.
17. Dada teatar je od oca RATA i majke ART. Stvorenje iz MIJESANOG BRAKA.
18. Dada teatar je postmoderrnisticki ako je rat postmodernizam kao DADA.
19. Dada teatar je pozoriste/kazaliste "A PRO PO" (a promaseno pozoriste). Iskustvo rata je neprenosivo u rukama.
20. Dada teatar "A PRO PO" samoukida se 1. I 2001. u 00.00 sati.


(Iz knjige "MANIFEST MLADE BOSNE", PROMETEJ, Novi Sad, 2000. godine)

Objavi komentar Blogger

 
Top