DARKO CVIJETIĆ


POKRIVENE DAME GAMBIT1.
 
 
Ovako smo efendija Omer, imam čaršijske džamije, i ja razgovarali na pokopu deda Rade, 16. studenog 2015. :
 
Nije nam dato znati. Imamo stablo s lišćem – i jedan će list otpasti prvi a jedan posljednji, i možda su jedan do drugoga, a dijeli ih polugođe vjetrova, kiše. Sebe treba dati dok se ima šta dati, prije nego postanemo zemljom; onda ne treba, i neće je nitko, i ne treba nikome. Uvid u taj vjetar koji će odnijeti posljednji list, ipak bi netko trebao da ima. I ima, ima, zar nisi rekao da je pokojni deda išao na puno pokopa. Pa vidi onda koliko naroda ne vidiš, a svi su se od vjetra skrivali. A i vjetar sav od straha noćnih promrzlih dina, straha za izmjenu svojeg oblika prvim povjetarcem. List otpadne i kada ne puše, samo što to nama izgleda kao da se dogodilo istom listu još prošle godine. Idemo sutra na kavu, da te pitam – a na koje si drvo mislio?
 
 
2.
 
 
Dragan David Dabić ( Radovan K.) uhapšen je oko 23 sata u okolici Beograda 2008. godine a tokom trinaest godina skrivanja bavio se alternativnom medicinom i telefonom liječio ljude. Uhapšen je u Batajnici, u autobusu, kojim je krenuo na more. Stan koji je iznajmljivao bio je u Ulici Jurija Gagarina 267 u Novom Beogradu. Stalno je odlazio u kavanu ispred svojega solitera, u kojoj su okačene velike slike njega i Mladića i tu je povremeno u društvu igrao šah ili pjevao uz gusle pjesme o sebi. Alternativni liječnik David Dabić tako je travnju 2008. sudjelovao na predavanju – ZDRAV ŽIVOT JE SRETAN ŽIVOT, u Novom Sadu na TV-u, u programu uživo gdje je obrazlagao svoju temu – ISTOST TIHOVANJA I MOLITVE. Imao je svoju internetsku stranicu na kojoj je sebe nazivao “harmonizatorom bioenergije!” Nudio je figurice protivu seksualnih smetnji ili za zaštitu od demona, slao ih poštom kao i drvene krstiće i kožne osveštane ogrlice, pouzećem.
 
 
3.
 
 
Za Borgesom – moje riječi ne znaju da ja postojim. Tko me mrtav kaže – ponesem mu svijet.
 
Prazna slama, ili mlaćenje prazne slame, kaže se za prazan, isprazan govor, ništavilo, govor bez građe, govor bez sadržaja. Dakle, jezik kada ne služi svojoj svrsi – nastaje govorenje radi govorenja – TOALETIKA. Tako i izmet, kao i govorenje oslobođeno sadržaja, jest iscrpljeni ostatak sadržaja koji odbacujemo. Izmet je, slijedom, leš hrane, ono što preostaje kad organizam iscrpi sve vitalno za život. Izmet je prikaz smrti koji sami proizvodimo u procesu održanja života. Izmet je odbojan jer približava smrt na opasnu blizinu. Tako i rečena prazna slama, ne može više poslužiti niti komunikaciji, jer je ono što je preostalo. Dakle, možemo govoriti smrt. Ispraznim govorom približenu smrt. Sebi ne govorimo naglas. Sebi smo uvijek psalm. Možemo unositi govorenje u sebe, poput hrane i izbacivati smrt govora, iscrpljenog od vitalnosti. I konačno – taj izraz – “ne kenjaj”, “nemoj srati” – ili još konačnije – “nemoj mi filozofirati”. Fiziologija u govoru, drži vilicu u strahu od raspadanja davno izgovorenog. Životinja nema resurs jezika i ne može u sebe unositi govorenje, niti ga može preživati/prežvakivati s praznom slamom.
 
 
4.
 
 
Sloterdijk piše da svaki prakticirajući musliman svakoga dana je u obaveznoj molitvi pet puta dnevno (salat) – svaki puta sedamnaest klanjanja i dva puta prostiranje po podu, što znači da svaki prakticirajući musliman svakoga dana osamdesetipet puta klanja Bogu i deset puta se baca na pod pred Njim – u lunarnoj godini to je – 29.090 klanjanja i 3 504 prostiranja na pod, uz recitiranje molitvi. U kršćanstvu takva revnost pripada samo monaškim posvećenicima.
 
Šah je sotonska igra, kao i pijenje alhohola, fetva je velikog saudijskog muftije. Klanjavi pijun, prostire se pred crnu, pokrivenu damu. Fetvu je šeik Abdulaziz al-Šeik bacio telefonom, jučer, gostujući u jednoj TV-emisiji uživo, piše New York Times, i to nakon što je neki slušatelj postavio pitanje te igre. Tihovanje, meditacija, gambit bombom. Damin gambit, po definiciji, jest otvaranje šahovske igre, radi se o “bijeloj ponudi žrtvovanja pješaka, a radi bržeg razvoja figura i napada na crnog.” Žrtva pijuna, prije svega. Damin gambit definiraju potezi 1. d4 d5 2. c4 Šeik zapravo ima posla s crnom, pokrivenom damom, koja u svoje gambitiranje unosi pojas sa eksplozivom i mogućnost da cijelu tablu s figurama digne u vazduh, u paramparčad. (Mat jest kraj igre, ali ako postoje figure kojim je on moguć; bez njih, šah bez figura, bez figurica, jest vječni pat, odnosno beskrajna melankolija kraljeva i topova naizmjence.)
 
Šeik baca fetvu kao praznu slamu, izmetuje retoričku smrt baš kao ZDRAV ŽIVOT JE SRETAN ŽIVOT Dragana Davida Dabića, nad snajperom reznesenom glavom djeteta u Sarajevu 1993. godine.

Objavi komentar Blogger

 
Top