foto - Mišo MirkovićDARKO CVIJETIĆFRANZ KAFKA, STO GODINA PRIPOVJETKE "IZVJEŠĆE ZA JEDNU AKADEMIJU"
 
 

1. 
 

Udarci i oskudni zalogaji,
natjerat će svakog medu da propleše,
objašnjava Ciganin Ramo sinu
nov metalik mercedes kod burekdžinice.
 

2. 
 

Vojvoda Kalabić, Jure i Boban, vojvoda Šešelj i Nikolić, gardist Arkan, snajper za premijera s prstom Zmije, predsjednička smrt na džogingu, Za Dom Spremni u Jasenovcu, Baja iz Bajčetine s crkvom od zlatnog oniksa iz Arizone, Đogo-Nogo-Dodo, Maksovi mesari, Aleksandra Zec u kreču, Stambolić u kreču, Mladen Stojanović krije svoje i kosti Mire Cikote dublje u Partizansko groblje, da ne bi Isusu palo na pamet...
 

3. 
 

Matni potez dana: sunce zašlo.
Mramor pocrvenio od vrućine. Zemlja je padala ničice i udarala šakama o nebo kao dijete željno pažnje.


4. 
 

Kafka je pripovjetku Izvješće za jednu Akademiju, napisao 1917. godine i prvi put je objavio u časopisu Der Jude, urednika Martina Bubera.

Priča jest autobiografija jednog majmuna, kojemu je pošlo za rukom da putem oponašanja postane - čovjek.

Prvo su ga, dakako, lovili u prašumi, i dva su ga metka pri hvatanju obilježila: prvi, ispaljen u lice, koji će mu ostaviti crvenu brazgotinu i zbog koje će ga prozvati Crveni Petar (Rotpeter), i drugi, koji mu je prošao uz kuk i načinio majmuna zauvijek šepavim na jednu nogu. Zarobljeni majmun imao je birati između kaveza zoološkoga vrta i cirkusa, te je naravno, izabrao varijete.

Zatim, majmun opisuje načine na koje je učio postati čovjekom.

Prvo je savladao majstorstvo rukovanja, potom majstoriju pljuvanja u lice (ljudi su bili oduševljeni pljuvanjem u lice pa su mu sretni uzvraćali, s jednom razlikom - Crveni Petar je oblizivao svoje lice, oni ne.), i posljednju majstoriju - pušenje lule i ispijanje rakije. "Rekao sam: živjeli!"

Stotinu godina kasnije, Kafkina pripovijest savršeno je aktualna, i uklopiva u svakovrsnu raspravu, počevši od Darwinove teorije evolucije, o kojoj raspravljaju Sinodi crkava i Rektorati....

"Ali svakoga tko hoda ovom zemljom škakljaju pete, i malog šimpanzu, i velikog Ahila."

Crveni Petar će najzad, "uz napor kakav još nitko na svijetu nije uložio", kao majmun postati - prosječno obrazovan Europljanin, i "vama sam, dična gospodo, članovi Akademije, samo podnio izvješće."

Goebbels je šepao na jednu nogu, i to maskirao višom potpeticom i čvrstim stiskom pri rukovanju, kojim je skretao pažnju sa svoje "male malformacije".

Imao je i pljuvaonicu uz radni stol.

Crveni Petar te podatke nije unio u svoje izvješće Akademiji, ili se urednička ruka Bubera umiješala i skratila Kafkinu priču, na vrijeme, možemo slobodno dodati.
 

5. 
 

Od opale kose bolesnog i zračenog glumca
Napravili periku.

Puno godina kasnije,
Samson se žalio Dalili na nesnosne glavobolje
Odmah nakon predstave.

U varijeteu.


Objavi komentar Blogger

 
Top