$type=ticker$cols=2$count=30

Poratna Europa kao predratna Europa, Mihail Šiškin

SHARE:

                                                                              

MIHAIL ŠIŠKIN


PORATNA EUROPA KAO PREDRATNA EUROPASjećam se kako sam u djetinjstvu u znanstveno-popularnom časopisu za odrasle čitao o svemirskim crnim rupama, pa me spopao strah. Pomisao da naš svijet gutaju te breše u kozmosu nije mi dala mira dok nisam postao svjestan da je sve to tako daleko da nas neće dosegnuti.

I eto, crna rupa probila je naš svijet sasvim blizu. I stala gutati zgrade, ceste, vozila, zrakoplove, ljude, cijele države. U tu crnu rupu već su upale Rusija i Ukrajina. Pred našim očima guta Europu.

Ta rupa u svijetu duša je jednog vrlo usamljenog čovjeka koji stari. Ta je crna rupa njegov strah.
Televizijske snimke koje su ovjekovječile kraj Sadama Huseina, Mubaraka, Gadafija, bile su pozdravi koje mu je slala sudbina iz egzotičnih zemalja. Prosvjedi stotina tisuća ljudi u Moskvi, koje su samozvancu pokvarile radost inauguracije, postali su signal opasnosti koja se približava. Sa sramotnim Janukovičevim bijegom uključila se sirena za uzbunu: ako su Ukrajinci uspjeli otjerati svoju bandu, onda je to primjer na koji bi se mogao ugledati bratski narod. Nagon za samoodržanjem smjesta se aktivirao. Sve diktature imaju univerzalni recept za spas: valja stvoriti neprijatelje.

Potreban je rat. Ratno je stanje životni eliksir režima. U domoljubnoj ekstazi stanovništvo se ujedinjuje sa svojim "nacionalnim liderom", a svi nezadovoljnici mogu se proglasiti "nacionalnim izdajnicima".
Ruska televizija naočigled se pretvorila iz sredstva za razonodu i obmanjivanje u oružje za masovno uništenje. Novinari su postali poseban rod vojske, možda i najvažniji, važniji od strateških raketa. U oštećenom mozgu zombificirane nacije stvorila se naručena slika svijeta: "ukrofašisti", koji izvršavaju volju Zapada, vode rat do istrebljenja protiv "Ruskog svijeta".

"Na Krimu nema ruskih vojnika" – izjavljivalo se proljetos na sav glas s podrugljivim smiješkom. Na Zapadu nisu mogli shvatiti kako netko može tako drsko lagati u oči svome narodu? Ali stanovništvo nije to poimalo kao laž: mi se međusobno odlično razumijemo, a prevariti neprijatelja nije grijeh nego junaštvo. S kakvim se ponosom poslije priznalo: "Ruski vojnici bili su na Krimu!"

Vratili smo se u sovjetska vremena totalne laži. Vlast je sa stanovništvom obnovila "društveni ugovor" pod kojim smo živjeli desetljećima: znamo da mi lažemo i da vi lažete, i nastavljamo lagati kako bismo preživjeli. Pod tim Contrat social odrastali su naraštaji. Tu laž čak ne treba nazvati grijehom – u njoj je bila koncentrirana snaga vitalnosti, moć preživljavanja. Nužnost preživljavanja u zatvoru zahtijeva od čovjeka određene osobine, specifični psihički ustroj. Vlast se bojala svoga naroda i zato je lagala. Stanovništvo je sudjelovalo u laži jer se bojalo vlasti. Društvo izgrađeno na nasilju i strahu opstaje pomoću laži.

No, samo nasilje i strah za takvu sveobuhvatnu laž su malo.

Zašto otac specijalca koji se vratio iz Ukrajine u Rusiju bez nogu piše na Facebooku: "Moj je sin vojnik, izvršavao je zapovijed, stoga što god da mu se dogodi, u pravu je, i ja se ponosim njime." Ljudska svijest odbacuje pomisao da ti je sin otišao ubijati bratski narod i postao bogalj ne braneći svoju zemlju od stvarnih neprijatelja, nego zbog paničnog straha neuglednog pukovnika da će izgubiti vlast, zbog ambicija hrpice lopova koji su okružili tron.

Kako priznati da je upravo tvoja zemlja, tvoja domovina agresor, da je upravo tvoj sin fašist? Jer domovina je uvijek na strani dobra. Zato kad Putin laže u oči svojoj zemlji, svi znaju da laže, i on sam zna da svi znaju, ali njegovo biračko tijelo slaže se s njegovim lažima.

Kad Putin drsko laže u oči zapadnim političarima, sa živim zanimanjem i ne bez užitka promatra njihovu reakciju, naslađuje se njihovom smetenošću i nemoći. On bi da se Kijev, kao zabludjeli sin, na koljenima vrati u očinski zagrljaj carstva. Siguran je da će se Europa malo uskomešati pa se smiriti, prepustivši Ukrajinu bratskom silovanju. On nudi Zapadu da se pridruži Društvenom ugovoru laži. Treba reći samo "Putin je mirotvorac" i složiti se sa svim točkama njegova "mirotvornog" plana.

Sankcije zapadnih zemalja protiv Rusije bojažljiva su nada da će ekonomske teškoće među Rusima izazvati nezadovoljstvo režimom i potaknuti ih na aktivne prosvjede. Nažalost, nada je uzaludna. Ima jedna poznata ruska izreka: "Udri svoje da se drugi boje."

Nemoguće je zamisliti da bi u Berlinu ili Parizu iznenada izdali ukaz kojim se odjednom zabranjuje uvoz prehrambenih proizvoda. Provala negodovanja istog bi dana podigla zemlju na noge. A u Rusiji je takav ukaz samo povećao ionako pretjerani rejting vladara. Putin zna razliku između svoje vlasti i vlasti europskih demokracija. Demokratske vlade snose odgovornost za ljude i njihovu budućnost ispred svojih birača, a u diktaturi postoji samo odgovornost za izvršavanje zapovijedi. Svaki diktator nada se besmrtnosti, i budući da je to nemoguće, spreman je odvući u crnu rupu one koje prezire. A on prezire sve, i svoje i druge.

Putin zna da onu crvenu liniju koju je on davno ostavio iza sebe Zapad neće moći prijeći. Ta je linija spremnost za rat. Ljudskoj je psihi teško prijeći iz poratnog doba u predratno. Sredstva masovnog informativnog terora u Rusiji pomogla su Rusima učiniti taj korak. Štoviše, Rusija je već u ratu. U neobjavljenom ratu protiv Zapada. Lijesovi s poginulim ruskim vojnicima krenuli su iz Ukrajine u ruske gradove. Europa psihološki zaostaje, još planduje u opuštenom predratnom dobu.

Europljani nisu spremni za novu stvarnost koja je nastupila. Pustite nas na miru! Potrudite se da nam bude kao što je bilo: radna mjesta, plin, mir! Nikakva isporuka oružja Ukrajini! Ne smije se započeti vojni sukob u nuklearnom dobu zbog tamo nekog Mariupolja! Zar svijet mora stradati u katastrofi zato što Ukrajina želi u Europu? To nas Amerikanci žele posvađati s Rusima! Za sve su krivi američki imperijalisti i europski birokrati! Čemu sankcije ako zahvaćaju i nas? Evo, Francuzi su već spremni izaći na ulicu prosvjedujući "protiv američkog diktata koji prisiljava Francusku da otkaže isporuku 'Mistrala' Rusiji". Moskva u Ukrajini brani svoje interese! I možda su u Kijevu doista fašisti na vlasti? Možda je Majdan na početku i bio narodni ustanak, ali vlast je potom preuzela nacistička hunta. Zašto bismo ih onda podupirali i svađali se s Rusijom?

Putin nudi mir! Mi želimo mir!

Putinu se slaže računica: prije će stanovništvo na Zapadu, uplašeno gospodarskim razmiricama i mogućnošću rata, izabrati novu vlast i zamijeniti Putinove neprijatelje popustljivijim političarima, nego što će Rusi izaći prosvjedovati zbog rasula i porasta cijena.

Putin je ponudio Europi svoj Contrat social. I sa svakim novim čovjekom koji ga je spreman sklopiti crna će se rupa širiti.
Treba shvatiti: poratna Europa već je postala predratna.Preveo Igor Buljan


P.S. 

Slavni ruski pisac Mihail Šiškin, rođen je u Moskvi, sada sa stalnom adresom u Švicarskoj, u književnosti se pojavio '90-ih te je odmah zamijećen kao veliki talent. Jedini pisac koji je osvojio sve tri glavne ruske književne nagrade, kojeg kao izvanrednog stilista uspoređuju s Nabokovim.
"Guardian" je Šiškina proglasio najvećim živućim ruskim romanopiscem.
Njegov spisateljski rad prati i snažan politički angažman.
U Hrvatskoj je upravo izašao njegov najnoviji roman "Pismovnik" u izdanju Naklade Ljevak. Po prvi put dolazi u Hrvatsku gdje je u sklopu gostovanja europskih pisaca Europea u dvorištu sudjelovao na tribini 23. rujna...


Večernji list, 2014. 


COMMENTS

Naziv

"Oslobođenje",1,2016. fotografije/kolovoz,1,4:5-11,1,Adam Zagajewski,1,Agencije,1,Agniezska Žuchowska - Arendt,1,Ai Weiwei,1,Ajfelov most,1,Al Jazeera,1,Alan Pejković,1,Albert Camus,1,Aleksa Golijanin,1,Aleksadar Genis,1,Aleksandar Genis,1,Aleksandar Roknić,1,Aleksandar Tišma,1,Alem Ćurin,1,Alen Brabec,1,Aleš Debeljak,2,Alexander Gurevich,1,Alexander Kluge,1,Alina Mayboroda,1,Almin Kaplan,4,Amer Bahtijar,1,Amer Tikveša,1,Amila Kahrović Posavljak,1,Amir Or,1,Amos Oz,1,Ana Ahmatova,2,Ana Radonja,1,Andres Neuman,1,Andrijana Kos Lajtman,10,Anton Pavlovič Čehov,1,Antun Branko Šimić,1,Anya Migdal,1,B.C. HUTCHENS,1,Bela Hamvaš,2,Bela Tarr,1,Bertolt Brecht,4,Biblijski citat,1,Biljana Srbljanović,4,Biljana Žikić,1,Bilješka,5,Biserka Rajčić,3,Blago Vukadin,1,Boba Đuderija,1,Bogdan Bogdanović,2,Bojan Munjin,1,Bojan Savić Ostojić,1,Bookstan II 2017,1,Borges,5,Boris Buden,5,Boris Dežulović,3,Boris Dubin,1,Boris Paramonov,1,Boris Perić,1,Borislav Pekić,1,Borislav Veselinović,1,Borka Pavićević,1,Boro Drašković,1,Božica Radić,1,Božo Koprivica,3,Branimir Živojinović,1,Branimira Lazanin,1,Branislav Jakovljević,2,Branislav Petrović,1,Branko Ćopić,1,Branko Kukić,1,Branko Rakočević,1,Bruno Schulz,1,BUKA,2,Burkhard Bilger,1,Caravaggio,1,Charles Simic,6,Chris Hedges,1,citati,1,Claude Lanzmann,1,Claude Lévi-Strauss,1,Cornelia Vismann,1,crtež,1,Damir Šodan,1,Damjan Rajačić,1,Dan Pagis,1,Danica i Haim Moreno,1,Daniil Ivanovič Juvačov Harms,1,Danijel Dragojević,1,Danijela Dejanović,1,Danilo Kiš,11,Dara Sekulić,1,Dario Džamonja,1,Darko Alfirević,1,Darko Cvijetić,278,Darko Cvijetić. Agnieszka Zuchovska Arent,1,Darko Desnica,4,Darko Pejanović,1,Daša Drndić,2,David Albahari,5,Davor Beganović,1,Davor Ivankovac,1,Davor Konjikušić,1,Dejan Kožul,1,Dejan Mihailović,1,Deklaracija o zajedničkom jeziku,1,Desimir Tošić,1,Dietrich Bonhoeffer,1,Dijala Hasanbegović,1,Dnevnik,9,Dobrica Ćosić,1,Dobrivoje Ilić,1,Dobroslav Silobrčić,1,Dominique-Antoine Grisoni,1,Dragan Bajić,1,Dragan Bursać,1,Dragan Markovina,1,Dragan Radovančević,3,Drago Pilsel,1,drama,2,Dramsko kazalište GAVELLA,1,Dubravka Stojanović,1,Dubravka Ugrešić,4,Duško Radović,1,Dževad Karahasan,2,Đorđe Bilbija,2,Đorđe Krajišnik,4,Đorđe Tomić,1,Đuza Stojiljković,1,Edin Salčinović,1,Edmond Jabes,1,Edouard Boubat,1,Eduard Šire,1,Edvard Kocbek,1,Elis Bektaš,4,Elvedin Nezirović,1,Elvir Padalović,1,Emil Cioran,8,Emmanuel Levinas,1,Epitaf,1,Ernst Jünger,2,esej,159,Fahredin Shehu,1,festival,2,Filip David,3,fotografije,2,fra Drago Bojić,1,Francis Roberts,1,Frank Wedekind,1,Franz Kafka,4,Friedrich Nietzche,1,Furio Colombo,1,Gary Saul Morson,1,Genadij Nikolajevič Ajgi,1,Georg Trakl,1,George Orwel,1,Georgi Gospodinov,1,Géza Röhrig,1,Gianni Vattimo,1,Gilles Deleuze,1,Giorgio Agamben,7,Giorgio Manganelli,1,Gligorije Ernjaković,1,Goran Milaković,2,Goran Simić,1,Goran Stefanovski,1,gostovanje pozorišta,4,govor,2,Gustaw Herling-Grudzinski,1,Haim Moreno,1,Hajdu Tamas,1,Hanna Leitgeb,1,Hannah Arendt,3,Hans Magnus Enzensberger,1,hasidska priča,1,Hassan Blasim,1,Heiner Goebbels,1,Helen Levitt,1,Herbert Marcuse,1,Igor Buljan,1,Igor Mandić,1,Igor Motl,3,Igor Štiks,1,Igre u Jajcu 2017.,1,Ihab Hassan,1,Ilma Rakusa,2,IN MEMORIAM,7,Intervju,59,Ivan Čolović,2,Ivan Illich,2,Ivan Lovrenović,4,Ivan Milenković,1,Ivan Obrenov,1,Ivan Posavec,1,Ivana Obrenov,1,Ivana Vuletić,1,Ivica Pavlović,2,Ivo Kara-Pešić,1,Jack Kerouac,1,Jacques Derrida,2,Jagoda Nikačević,1,Jakob Augstein,1,Jaroslav Pecnik,1,Jasmin Agić,1,Jasna Tkalec,1,Jean-Luc Nancy,4,Jelena Kovačić,1,Jelena Topić,1,Jona,1,Jorge Luis Borges,2,Josif Brodski,1,Josip Osti,1,Josip Vaništa. Patricia Kiš,1,Jovan Ćirilov,1,Jovica Aćin,3,Jugoslava Ilanković,2,Julija Kristeva,1,Julio Cortazar,1,Katja Kuštrin,2,Kim Cuculić,1,Knjige,1,književna večer,1,Kokan Mladenović,1,Komentar,1,kratka priča,4,kratke priče,6,kratki intervju,3,kritika,5,Krzysztof Warlikowski,1,Ksenija Banović Ksenija Marković,1,Kulturni dodatak,1,Kurt Hielscher,1,Ladislav Tomičić,1,Laibach,1,Lajoš Kesegi,1,Larisa Softić Gasal,1,Laurence Winram,1,Lavov,1,Leonard Cohen,1,Leonid Šejka,2,Lidija Deduš,1,Ludwig Wittgenstein,1,Ljubiša Rajić,1,Ljubiša Vujošević,1,Maja Abadžija,1,Maja Isović,2,Maja Isović Dobrijević,1,MALI EKSHUMATORSKI ESEJI,1,mali esej,17,Marcel Duchamp,1,Marija Mitrović,1,marijan cipra,1,Marin Gligo,1,Marina Dumovo,1,Marina Mlinarevič Sopta,1,Mario Čulina,1,Mario Franz,1,Mario Kopić,52,Marjan Grakalić,1,Marko Misirača,1,Marko Stojkić,1,Marko Tomaš,1,Marko Veličković,1,Marko Vešović,2,Martin Heidegger,3,Massimo Cacciarri,1,Max Frisch,1,međunarodna poruka,1,Mensur Ćatić,2,Mia Njavro,1,Mihail Šiškin,1,Mijat Lakićević,1,Mikloš Radnoti,1,Milan Kundera,1,Milan Milišić,1,Milan Vukomanović,1,Milan Zagorac,1,Mile Stojić,2,Milena Bogavac,1,Milica Rašić,1,Milo Rau,1,Miloš Bajović Ilić,1,Miloš Crnjanski,2,Miloš Vasić,1,Milovan Đilas,1,Miljenko Jergović,8,Mini esej,32,Miodrag Živanović,1,Mirjana Božin,1,Mirjana Stančić,1,Mirko Đorđević,2,Mirko Kovač,3,Miroslav Krleža,3,Miroslav Marković,1,Mirza Puljić,1,Mishel Houellebecq,1,Mišo Mirković,6,Mišo Mirković foto,12,Mladen Bićanić,1,Mladen Blažević,2,Mladen Stilinović,1,Momčilo Đorgović,2,Monika Herceg,1,Naser Šećerović,1,Natalija Miletić,1,Nataša Gvozdenović,1,Neda Radulović- Viswanatha,1,nekrolog,1,Nemanja Čađo,1,Nenad Milošević,1,Nenad Obradović,5,Nenad Tanović,1,Nenad Vasiljević,2,Nenad Veličković,2,Nenad Živković,1,Nepoznati spavač,1,Nermina Omerbegović,1,Nikola Kuridža,1,Nikola Kuzanski,1,Nikola Popović,1,Nikola Vukolić,1,Nikola Živanović,1,Nikolaj Berđajev,1,Nikolina Židek,1,Noć kazališta,1,NOVA KNJIGA,2,novela,1,Novica Milić,2,Novica Tadić,1,obavijest,2,odlomak romana,10,odlomci,6,Oliver Frljić,9,Osip Mandeljštam,2,Osvaldo Ferari,1,Otto Pöggeler,1,Otto Weininger,1,Pankaj Mishra,1,Paolo Magelli,2,Paul Celan,3,Paul Klee,1,Paul Valery,1,Peščanik,1,Petar Gudelj,2,Petar Kočić,1,Petar Matović,1,Petar Vujičić,1,Peter Esterhazi,1,Peter Semolič,3,Peter Semolič. prijevod,4,Peter Sloterdijk,3,Pier Paolo Pasolini,2,pisma,5,pismo,1,pjesma,1,Plakat,1,Poezija,306,poezija prevod,1,Politika,1,potpisnici,1,Pozorišna kritika,1,Pozorišne Igre u Jajcu,1,Pozorište Prijedor,4,predavanje,1,Predrag Finci,2,Predrag Matvejević,2,Predrag Nikolić,1,Predrag Trokicić,2,Predstava,2,Prepiska,1,priča,37,Prijevod,12,prijevod govora,1,prikaz knjige,3,prikaz predstave,3,Primo Levi,1,Protest,1,Proza,2,Radimir Sovilj,1,Radiša Cvetković,1,Radmila Smiljanić,1,Radomir Konstantinović,2,Rastislav Dinić,1,Raša Todosijević,3,razgovor,6,Refik Hodžić,1,Renate Lachmann,1,reportaža,1,Robert Bagarić,1,Roger Angell,1,Roland Barthes,3,Roland Jaccard,1,Roland Quelven,1,Saida Mustajbegović,2,Sándor Márai,1,Saša Jelenković. poezija,1,Saša Paunović,1,Sava Babić,3,Seida Beganović,4,Semezdin Mehmedinović,4,Senadin Musabegović,1,senka marić,1,Sesil Vajsbrot,1,Shosana Felman,1,Sibela Hasković,2,Siegfried Lenz,1,Sigmund Freud,1,Sinan Gudžević,1,Siniša Sunara,1,Siniša Tucić,1,sjećanje,2,Slavenka Drakulić,1,Slavica Miletić,4,Slavoj Žižek,1,Slobodan Glumac,1,Slobodan Šnajder,1,Slobodan Tišma,1,slobodna europa,1,SLOVO GORČINA,1,Sonja Ćirić,3,Sonja Savić,1,Srđa Popović,1,Srđan Sekulić,10,Srđan Tešin,1,Sreten Ugričić,3,Srpko Leštarić,1,status na facebooku,1,stećak,2,Stevo Basara,1,Stojan Subotin,1,Susan Sontag,1,Sven Milekić,1,Svetislav Basara,2,Svetlana Aleksijevič,1,Svetlana Slapšak,1,Šagal,1,Šefik Ćoralić,1,Tadeusz Różewicz,1,Tamara Kaliterna,1,Tamara Nablocka,1,Tamara Nikčević,3,Tatyana Tolstaya,1,Tea Benčić Rimay,1,Tea Tulić,1,Teatar,1,Teatron,1,Tena Lončarević,1,The New York Times. Žarka Radoja,1,Thomas Bernhard,10,Thomas Ostermeier,1,Todor Kuljić,1,Tomaž Šalamun,2,Tomislav Čadež,4,Tomislav Dretar,2,Tonko Maroević,1,Tony Judt,1,Trocki,1,Umberto Eco,2,Urbán András,1,Vanda Mikšić,1,Vanesa Mok/Anđelko Šubić,1,Varlam Šalamov,3,Vera Pejovič,3,Veronika Bauer,1,Video,10,Viktor Ivančić,3,Viktor Jerofejev,1,Viktoria Radicz,2,Vincent Van Gogh,1,Višnja Machido,1,Vladan Kosorić,3,Vladimir Arsenić,1,Vladimir Arsenijević,1,Vladimir Gligorov Ljubica Strnčević,1,Vladimir Milić,2,Vladimir Pištalo,3,Vladimir Vanja Vlačina,1,Vladislav Kušan,1,vojislav despotov,1,Vojislav Pejović,1,Vojo Šindolić,1,Vujica Rešin Tucić,1,Vuk Perišić,3,W.H.Auden,1,Walter Benjamin,1,Wayne Pearson,1,Wisława Szymborska,1,Wolfgang Borchert,1,Wroclaw,1,Zadie Smith,2,zapis,2,zavičaj,1,Zbigniew Herbert,3,zen,1,ZKM,1,Zlatko Jelisavac,2,Zlatko Paković,1,Zoran Vuković,2,Zygmund Bauman,1,Žarko Milenić,1,Žarko Paić,1,Željko Grahovac,3,Živojin Pavlović,1,Саша Скалушевић,2,
ltr
item
HYPOMNEMATA: Poratna Europa kao predratna Europa, Mihail Šiškin
Poratna Europa kao predratna Europa, Mihail Šiškin
http://1.bp.blogspot.com/-7GpIJVZEJfk/VCVZ1hVIxGI/AAAAAAAAAjE/H6Dh6enH-Uc/s1600/%C5%A1i%C5%A1kin.jpg
http://1.bp.blogspot.com/-7GpIJVZEJfk/VCVZ1hVIxGI/AAAAAAAAAjE/H6Dh6enH-Uc/s72-c/%C5%A1i%C5%A1kin.jpg
HYPOMNEMATA
https://darkocvijetic.blogspot.com/2014/09/poratna-europa-kao-predratna-europa.html
https://darkocvijetic.blogspot.com/
https://darkocvijetic.blogspot.com/
https://darkocvijetic.blogspot.com/2014/09/poratna-europa-kao-predratna-europa.html
true
2899971294992767471
UTF-8
Svi članci su učitani Nije pronađen nijedan članak VIDI SVE Pročitaj više Odgovori Prekini odgovor Obriši By Početna STRANICE ČLANCI Vidi sve Preporučeni članci OZNAKA ARHIVA PRETRAGA SVI ČLANCI Nije pronađen nijedan članak koji odgovara upitu Vrati se natrag Nedjelja Ponedjeljak Utorak Srijeda Četvrtak Petak Subota Ned Pon Uto Sre Čet Pet Sub Siječanj Veljača Ožujak Travanj Svibanj Lipanj Srpanj Kolovoz Rujan Listopad Studeni Prosinac Sij Velj Ožu Tra Svi Lip Srp Kol Ruj Lis Stu Pro just now 1 minutu prije $$1$$ minuta prije 1 čas prije $$1$$ sati prije Juče $$1$$ dana prije $$1$$ tjedana prije više od 5 tjedana prije Sljedbenici Slijedi THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy