$type=ticker$cols=2$count=30

Prodavnica tajni i zabluda, Saša Paunović

SHARE:

                                                                                   

SAŠA PAUNOVIĆ


PRODAVNICA TAJNI I ZABLUDA
Glava prva:

NESREĆNI SLUČAJ PODNAREDNIKA ILIJE KONSTANTINOVIĆA

(nacrt sna)

Podnarednik Ilija Konstantinović, na dužnosti u Garnizonu u Smederevskoj tvrđavi, sanjao je pre podne i u snu govorio da se u Dunav kapiji (Malom gradu) nalazi basnoslovno blago Jerinino. Blago on može otkopati ako njega (Iliju) zakopa njegov drug Vasilije, jer tako ‘valja’. Svoju inventivnost i maštovitost Ilija je preneo na Vasilija i ovaj ga ubi i zakopa 30. marta 1892. na Veliki ponedeljak, uveče.
I jedan i drugi vojnik bili su ubeđeni da će Ilija oživeti kad Vasilije iskopa blago.

(Voni sud osudi Vasilija)

Bio je četvrtak, pijačan dan, kažu da je grad bio pun seljaka koji su se vraćali s pijace, đaka koji su toga dana podizali svedočanstva, u Smederevu je gostovalo Novosadsko Pozorište, voz je iz nepoznatih razloga kasnio nekoliko minuta…
I tada je puklo.
Tog 5.juna 1941. u eksploziji municije koja je skladištena u Smederevskoj tvrđavi živote je izgubilo oko dve i po hiljade ljudi. Među njima, u Malom gradu, i žandarm Milorad Konstantinović, sin Ilijin.
……
(svako nedeljno jutro, kada sam ovde, ritualno provodim s prijateljima u bistrou “Royal Custine”, u osamnaestom pariskom arondismanu)
Povukao me za rukav, kaže “ Ti si Smederevac? “.
Okrenem glavu, vidim krepkog starca, živih, sitnih očiju: njegovi hladni prsti mi se zabadaju u nadlakticu.
Dvadesetak minuta kasnije, sedimo sami za stolom, šnajder u penziji, više od osamdeset godina – rekao bih, primiče glavu bliže mojoj: “Tako je bilo! Dole, pod kamenom i dalje čeka lagum Jerininog zlata, kažem ti.”
Da, zove se Ilija, Vasilijev unuk.

***********

Glava druga:

ČIKA DUŠKO

“Godinu dana sam ćutao, nisam išao na posao, jeo se u sebi, čak se i razboleo!” – govorio je, kao za sebe, čika Duško. Ja sam ga, s visine svojih petnaest godina pratio iz ogromne fotelje, opšivene tamno zelenom, izlizanom čojom.
Komšija Dule je živeo na našem brdu, u neomalterisanoj kući na sprat viktorijanskog stila, na više voda (u vidu ćiriličnog П), s prozorima obloženim nekada belim, metalnim žaluzinama. U dvorištu je imao petla sa čađavim grlom, i jednu matoru, olinjalu mačku.
Prošao je utabanu stranputicu intelektualca-alkoholičara: beogradski profesor književnosti – nastavnik srpskohrvatskog u smederevskoj osnovnoj školi – bibliotekar u istoj – rana penzija.
“Mene moja Branka uopšte ne razume, ma nikad nije ni pokušavala, ne znaš ti to!” – nastavljao bi svoj monolog čika Duško. S vremena na vreme bi otpio gutljaj-dva vina iz kristalne čaše s dugačkom drškom. Nju je držao levom rukom. Desnom bi mlatarao oko mene – svojim tankim, od duvana požutelim prstima bi mi boo oči. Ništa mi nije smetalo. Rukavi uvek bele košulje su mu bili podvrnuti do lakata (sećam se tog jarkog, kao pozlaćenog slova na njenom levom džepu).
Iako je mogao, čika Dule nije upotrebljavao krupne, komplikovane reči, da me impresionira. Uvek razumljiv, zaistinit. Ni traga od tuđih, sažvakanih misli. Jednom se okrenuo ka meni, izbacio iz sebe zadimljeni vazduh, pa rekao da se ne brinem: “Ne reci nikom, sledeći put je gađam u srce.”
Nikad nisam saznao?
Ogromna prostorija čika Duškovog dnevnog boravka je bila podeljena na dva simetrična dela crnom gvozdenom policom prenatrpanom knjigama.
U prvom smo sedeli mi, u drugom su boravili Džojs, Selin, Jonesku, Dikens, svi su tu bili… Leuti Svete Lukića, Bora i Dobrica Ćosić (tad mi je jednako bilo), Konstantinović, Krleža, Marinkovićev Kiklop, Desnica… Svi prašnjavi.
Gledao sam potuda stalno širom otvorenih očiju, kao hipnotisana riba. Zašto se sećam Šopena?
Duško nije sam išao u prodavnicu, po piće. Išao sam ja.
“Kupi flašu-dve godominove ‘Smederevke’, Sale!” – obično bi rekao čika Dule, krišom mi stavljajući novac u dlan.
“Da kupim i ‘Knjaz Miloš’?” – upitao bih ga, naivan.
“Ma kakva kisela, znaš da mi je nju zabranio doktor Stojanović.” – spreman je bio profesor.
Ceger sa flašama Smederevke sam ilegalno, da tetka Branka ne vidi, ostavljao ispod oraha, u dnu njihovog dvorišta. U korovu.
Bio sam student druge godine kad mi je otac telefonom, u neformalnom razgovoru, rekao da je umro čika Duško. Otišao sam u Granap na Skenderiji i kupio flašu belog. Bez Radenske.

***********

Glava treća:

PARIS vs BRETAGNE

……………….
(gatvilški svetionik iz 1774 – 365 stepenika, 52 prozora)

……………….
“Sinoć su psi ostali u kućama, sakriveni pod krevetima, a mornari su bančili s kurvama po seoskim krčmama. Sat vremena pre ponoći začule su se jake sirene iz luke: uprkos teškoj kiši i paklenom severnom vetru, kapetani brodova “Ofelija” i “Bolivija” su odlučili da isplove – pravac Amerika. Sirene su se ponovo objavile u zoru. Saznali smo da su brodovi nestali u dubinama nedaleko od Gatvilškog svetionika.” – zapisao je u svom dnevniku Bernar Lblan, seoski pop iz Barflora, 19. janura 1881.
“Il n’est homme ni chose sans son défaut et souvent ils en ont deux ou trois”
(nema čoveka ni stvari bez mane, često ih ima dve ili tri – stara bretonska izreka)

……………….

- kad je noću more mirno mogu ponekad da čujem zvona s crkve, znaš, tamo iza svetionika je nekad bio grad Is
- ne vidim ono što ne postoji, ali nauči me neku reč bretonskog, Andre
- vidim, sinko, ti i dalje valjaš taj francuski po ustima ko neki pijani ruski mornar, a hoćeš bretonski, ej..?! – naborano lice mu se pretvori u osmeh
laktovi nam se sudaraju na limenom šanku
- abaoue ma beuzet Ker Is, n’eus kavet den par da Paris
- hajde sad na francuskom, molim te
- depuis que fut noyée la ville d’Ys, on n’en a point trouvé d’égale à Paris
(od kad je potopljen Is, nema više grada koji može da se meri s Parizom, ponavljam naglas)
- pa vo beuzet Paris, ec’h adsavo Ker Is – opet će on na bretonskom, pa požuri da mi prevede:
- quand Paris sera engloutie, resurgira la ville d’Ys
(kad Pariz bude progutan, nanovo će se pojaviti grad Is)
- pričaj mi o Isu, Andre
- beše to u doba kad je u ovim keltskim zemljama hrišćanstvo stalo nogom za vrat paganskim običajima…
- paganskim? – prekidam ga nestrpljivo
- pa da, iska princeza Dahut je, ohola, prelepa i bludna, negovala stare keltske vradžbine…hrišćanstvo joj je bilo užasno dosadno i glupo…eh..ta strogoća i kvazimoral lokalnog sveštenika Korentana, sukob generacija, šta li..?!
nasmeja se starac, pa nam naruči po još jednu čašu jakog bretonskog belog vina i reče gazdi da nam napravi u pola bagete sendviče sa slanim puterom i šunkom
- ne zaboravi kornišone! – zapreti mu dugim zakrivljenim kažiprstom
- usamljen čovek je dobar posmatrač, kao samuraj – hvatam ga za ruku
- a ti me, mali, ne prekidaj stalno! – pogleda me popreko, pa nastavi:
- vidiš, sinko, iz tog sukoba se rodilo prokletstvo grada Is, što je Dahutin grad postajao radosniji, razigraniji i bludniji, to su kletve lokalnog sveštenstva bile veće i prokletije…i onda je puklo, grmelo je i duvalo i padalo danima, okean je procvetao gustom crnom penom i sedmog dana progutao grad, razuzdane ljude, gradsku crkvu sa ogromnim zlatnim krstom, popa Korentana i njegovu bratiju, povukao za sobom bludnu i oholu, prelepu Dahut, sve, ali da znaš, sine, svakog dvadesetog dana meseca marta, kad je ovde najveća oseka a more mirno i modro, ja, Andre iz Kampera, mogu da vidim u daljini vrh zlatnog krsta kako izranja iz peska, mogu da čujem zvona crkve i praskavi smeh svojih davnih sugrađana
posle smo u tišini završili sa sendvičima i vinom, Andre je uzeo gazdine novine sa šanka, prelistao ih bez nepotrebnog šuškanja, istrgao list iz sredine i veštim pokretima napravio fišek pa u njega brižljivo pokupio mrvice sa limenog šanka
- odoh da nahranim ptice, sinko


************************************************************ podaci: dr Leontije Pavlović:

Jerina Branković (rođena Irina Kantakuzin, u narodnoj tradiciji poznata kao Prokleta Jerina) je bila srpska despotica, poreklom Grkinja iz porodice Kantakuzina, žena despota Đurđa Brankovića; pod njihovom vladavinom izgrađena je Smederevska tvrđava

** dnevnik Bernara Lblana
 *** kafedžija gospodin Morelvia Zmijski Jezik

COMMENTS

Naziv

"Oslobođenje",1,2016. fotografije/kolovoz,1,4:5-11,1,Adam Zagajewski,1,Agencije,1,Agniezska Žuchowska - Arendt,1,Ai Weiwei,1,Ajfelov most,1,Al Jazeera,1,Alan Pejković,1,Albert Camus,1,Aleksa Golijanin,1,Aleksadar Genis,1,Aleksandar Genis,1,Aleksandar Roknić,1,Aleksandar Tišma,1,Alem Ćurin,1,Alen Brabec,1,Aleš Debeljak,2,Alexander Gurevich,1,Alexander Kluge,1,Alina Mayboroda,1,Almin Kaplan,4,Amer Bahtijar,1,Amer Tikveša,1,Amila Kahrović Posavljak,1,Amir Or,1,Amos Oz,1,Ana Ahmatova,2,Ana Radonja,1,Andres Neuman,1,Andrijana Kos Lajtman,10,Anton Pavlovič Čehov,1,Antun Branko Šimić,1,Anya Migdal,1,B.C. HUTCHENS,1,Bela Hamvaš,2,Bela Tarr,1,Bertolt Brecht,4,Biblijski citat,1,Biljana Srbljanović,4,Biljana Žikić,1,Bilješka,5,Biserka Rajčić,3,Blago Vukadin,1,Boba Đuderija,1,Bogdan Bogdanović,2,Bojan Munjin,1,Bojan Savić Ostojić,1,Bookstan II 2017,1,Borges,5,Boris Buden,5,Boris Dežulović,3,Boris Dubin,1,Boris Paramonov,1,Boris Perić,1,Borislav Pekić,1,Borislav Veselinović,1,Borka Pavićević,1,Boro Drašković,1,Božica Radić,1,Božo Koprivica,3,Branimir Živojinović,1,Branimira Lazanin,1,Branislav Jakovljević,2,Branislav Petrović,1,Branko Ćopić,1,Branko Kukić,1,Branko Rakočević,1,Bruno Schulz,1,BUKA,2,Burkhard Bilger,1,Caravaggio,1,Charles Simic,6,Chris Hedges,1,citati,1,Claude Lanzmann,1,Claude Lévi-Strauss,1,Cornelia Vismann,1,crtež,1,Damir Šodan,1,Damjan Rajačić,1,Dan Pagis,1,Danica i Haim Moreno,1,Daniil Ivanovič Juvačov Harms,1,Danijel Dragojević,1,Danijela Dejanović,1,Danilo Kiš,11,Dara Sekulić,1,Dario Džamonja,1,Darko Alfirević,1,Darko Cvijetić,278,Darko Cvijetić. Agnieszka Zuchovska Arent,1,Darko Desnica,4,Darko Pejanović,1,Daša Drndić,2,David Albahari,5,Davor Beganović,1,Davor Ivankovac,1,Davor Konjikušić,1,Dejan Kožul,1,Dejan Mihailović,1,Deklaracija o zajedničkom jeziku,1,Desimir Tošić,1,Dietrich Bonhoeffer,1,Dijala Hasanbegović,1,Dnevnik,9,Dobrica Ćosić,1,Dobrivoje Ilić,1,Dobroslav Silobrčić,1,Dominique-Antoine Grisoni,1,Dragan Bajić,1,Dragan Bursać,1,Dragan Markovina,1,Dragan Radovančević,3,Drago Pilsel,1,drama,2,Dramsko kazalište GAVELLA,1,Dubravka Stojanović,1,Dubravka Ugrešić,4,Duško Radović,1,Dževad Karahasan,2,Đorđe Bilbija,2,Đorđe Krajišnik,4,Đorđe Tomić,1,Đuza Stojiljković,1,Edin Salčinović,1,Edmond Jabes,1,Edouard Boubat,1,Eduard Šire,1,Edvard Kocbek,1,Elis Bektaš,4,Elvedin Nezirović,1,Elvir Padalović,1,Emil Cioran,8,Emmanuel Levinas,1,Epitaf,1,Ernst Jünger,2,esej,159,Fahredin Shehu,1,festival,2,Filip David,3,fotografije,2,fra Drago Bojić,1,Francis Roberts,1,Frank Wedekind,1,Franz Kafka,4,Friedrich Nietzche,1,Furio Colombo,1,Gary Saul Morson,1,Genadij Nikolajevič Ajgi,1,Georg Trakl,1,George Orwel,1,Georgi Gospodinov,1,Géza Röhrig,1,Gianni Vattimo,1,Gilles Deleuze,1,Giorgio Agamben,7,Giorgio Manganelli,1,Gligorije Ernjaković,1,Goran Milaković,2,Goran Simić,1,Goran Stefanovski,1,gostovanje pozorišta,4,govor,2,Gustaw Herling-Grudzinski,1,Haim Moreno,1,Hajdu Tamas,1,Hanna Leitgeb,1,Hannah Arendt,3,Hans Magnus Enzensberger,1,hasidska priča,1,Hassan Blasim,1,Heiner Goebbels,1,Helen Levitt,1,Herbert Marcuse,1,Igor Buljan,1,Igor Mandić,1,Igor Motl,3,Igor Štiks,1,Igre u Jajcu 2017.,1,Ihab Hassan,1,Ilma Rakusa,2,IN MEMORIAM,7,Intervju,59,Ivan Čolović,2,Ivan Illich,2,Ivan Lovrenović,4,Ivan Milenković,1,Ivan Obrenov,1,Ivan Posavec,1,Ivana Obrenov,1,Ivana Vuletić,1,Ivica Pavlović,2,Ivo Kara-Pešić,1,Jack Kerouac,1,Jacques Derrida,2,Jagoda Nikačević,1,Jakob Augstein,1,Jaroslav Pecnik,1,Jasmin Agić,1,Jasna Tkalec,1,Jean-Luc Nancy,4,Jelena Kovačić,1,Jelena Topić,1,Jona,1,Jorge Luis Borges,2,Josif Brodski,1,Josip Osti,1,Josip Vaništa. Patricia Kiš,1,Jovan Ćirilov,1,Jovica Aćin,3,Jugoslava Ilanković,2,Julija Kristeva,1,Julio Cortazar,1,Katja Kuštrin,2,Kim Cuculić,1,Knjige,1,književna večer,1,Kokan Mladenović,1,Komentar,1,kratka priča,4,kratke priče,6,kratki intervju,3,kritika,5,Krzysztof Warlikowski,1,Ksenija Banović Ksenija Marković,1,Kulturni dodatak,1,Kurt Hielscher,1,Ladislav Tomičić,1,Laibach,1,Lajoš Kesegi,1,Larisa Softić Gasal,1,Laurence Winram,1,Lavov,1,Leonard Cohen,1,Leonid Šejka,2,Lidija Deduš,1,Ludwig Wittgenstein,1,Ljubiša Rajić,1,Ljubiša Vujošević,1,Maja Abadžija,1,Maja Isović,2,Maja Isović Dobrijević,1,MALI EKSHUMATORSKI ESEJI,1,mali esej,17,Marcel Duchamp,1,Marija Mitrović,1,marijan cipra,1,Marin Gligo,1,Marina Dumovo,1,Marina Mlinarevič Sopta,1,Mario Čulina,1,Mario Franz,1,Mario Kopić,52,Marjan Grakalić,1,Marko Misirača,1,Marko Stojkić,1,Marko Tomaš,1,Marko Veličković,1,Marko Vešović,2,Martin Heidegger,3,Massimo Cacciarri,1,Max Frisch,1,međunarodna poruka,1,Mensur Ćatić,2,Mia Njavro,1,Mihail Šiškin,1,Mijat Lakićević,1,Mikloš Radnoti,1,Milan Kundera,1,Milan Milišić,1,Milan Vukomanović,1,Milan Zagorac,1,Mile Stojić,2,Milena Bogavac,1,Milica Rašić,1,Milo Rau,1,Miloš Bajović Ilić,1,Miloš Crnjanski,2,Miloš Vasić,1,Milovan Đilas,1,Miljenko Jergović,8,Mini esej,32,Miodrag Živanović,1,Mirjana Božin,1,Mirjana Stančić,1,Mirko Đorđević,2,Mirko Kovač,3,Miroslav Krleža,3,Miroslav Marković,1,Mirza Puljić,1,Mishel Houellebecq,1,Mišo Mirković,6,Mišo Mirković foto,12,Mladen Bićanić,1,Mladen Blažević,2,Mladen Stilinović,1,Momčilo Đorgović,2,Monika Herceg,1,Naser Šećerović,1,Natalija Miletić,1,Nataša Gvozdenović,1,Neda Radulović- Viswanatha,1,nekrolog,1,Nemanja Čađo,1,Nenad Milošević,1,Nenad Obradović,5,Nenad Tanović,1,Nenad Vasiljević,2,Nenad Veličković,2,Nenad Živković,1,Nepoznati spavač,1,Nermina Omerbegović,1,Nikola Kuridža,1,Nikola Kuzanski,1,Nikola Popović,1,Nikola Vukolić,1,Nikola Živanović,1,Nikolaj Berđajev,1,Nikolina Židek,1,Noć kazališta,1,NOVA KNJIGA,2,novela,1,Novica Milić,2,Novica Tadić,1,obavijest,2,odlomak romana,10,odlomci,6,Oliver Frljić,9,Osip Mandeljštam,2,Osvaldo Ferari,1,Otto Pöggeler,1,Otto Weininger,1,Pankaj Mishra,1,Paolo Magelli,2,Paul Celan,3,Paul Klee,1,Paul Valery,1,Peščanik,1,Petar Gudelj,2,Petar Kočić,1,Petar Matović,1,Petar Vujičić,1,Peter Esterhazi,1,Peter Semolič,3,Peter Semolič. prijevod,4,Peter Sloterdijk,3,Pier Paolo Pasolini,2,pisma,5,pismo,1,pjesma,1,Plakat,1,Poezija,306,poezija prevod,1,Politika,1,potpisnici,1,Pozorišna kritika,1,Pozorišne Igre u Jajcu,1,Pozorište Prijedor,4,predavanje,1,Predrag Finci,2,Predrag Matvejević,2,Predrag Nikolić,1,Predrag Trokicić,2,Predstava,2,Prepiska,1,priča,37,Prijevod,12,prijevod govora,1,prikaz knjige,3,prikaz predstave,3,Primo Levi,1,Protest,1,Proza,2,Radimir Sovilj,1,Radiša Cvetković,1,Radmila Smiljanić,1,Radomir Konstantinović,2,Rastislav Dinić,1,Raša Todosijević,3,razgovor,6,Refik Hodžić,1,Renate Lachmann,1,reportaža,1,Robert Bagarić,1,Roger Angell,1,Roland Barthes,3,Roland Jaccard,1,Roland Quelven,1,Saida Mustajbegović,2,Sándor Márai,1,Saša Jelenković. poezija,1,Saša Paunović,1,Sava Babić,3,Seida Beganović,4,Semezdin Mehmedinović,4,Senadin Musabegović,1,senka marić,1,Sesil Vajsbrot,1,Shosana Felman,1,Sibela Hasković,2,Siegfried Lenz,1,Sigmund Freud,1,Sinan Gudžević,1,Siniša Sunara,1,Siniša Tucić,1,sjećanje,2,Slavenka Drakulić,1,Slavica Miletić,4,Slavoj Žižek,1,Slobodan Glumac,1,Slobodan Šnajder,1,Slobodan Tišma,1,slobodna europa,1,SLOVO GORČINA,1,Sonja Ćirić,3,Sonja Savić,1,Srđa Popović,1,Srđan Sekulić,10,Srđan Tešin,1,Sreten Ugričić,3,Srpko Leštarić,1,status na facebooku,1,stećak,2,Stevo Basara,1,Stojan Subotin,1,Susan Sontag,1,Sven Milekić,1,Svetislav Basara,2,Svetlana Aleksijevič,1,Svetlana Slapšak,1,Šagal,1,Šefik Ćoralić,1,Tadeusz Różewicz,1,Tamara Kaliterna,1,Tamara Nablocka,1,Tamara Nikčević,3,Tatyana Tolstaya,1,Tea Benčić Rimay,1,Tea Tulić,1,Teatar,1,Teatron,1,Tena Lončarević,1,The New York Times. Žarka Radoja,1,Thomas Bernhard,10,Thomas Ostermeier,1,Todor Kuljić,1,Tomaž Šalamun,2,Tomislav Čadež,4,Tomislav Dretar,2,Tonko Maroević,1,Tony Judt,1,Trocki,1,Umberto Eco,2,Urbán András,1,Vanda Mikšić,1,Vanesa Mok/Anđelko Šubić,1,Varlam Šalamov,3,Vera Pejovič,3,Veronika Bauer,1,Video,10,Viktor Ivančić,3,Viktor Jerofejev,1,Viktoria Radicz,2,Vincent Van Gogh,1,Višnja Machido,1,Vladan Kosorić,3,Vladimir Arsenić,1,Vladimir Arsenijević,1,Vladimir Gligorov Ljubica Strnčević,1,Vladimir Milić,2,Vladimir Pištalo,3,Vladimir Vanja Vlačina,1,Vladislav Kušan,1,vojislav despotov,1,Vojislav Pejović,1,Vojo Šindolić,1,Vujica Rešin Tucić,1,Vuk Perišić,3,W.H.Auden,1,Walter Benjamin,1,Wayne Pearson,1,Wisława Szymborska,1,Wolfgang Borchert,1,Wroclaw,1,Zadie Smith,2,zapis,2,zavičaj,1,Zbigniew Herbert,3,zen,1,ZKM,1,Zlatko Jelisavac,2,Zlatko Paković,1,Zoran Vuković,2,Zygmund Bauman,1,Žarko Milenić,1,Žarko Paić,1,Željko Grahovac,3,Živojin Pavlović,1,Саша Скалушевић,2,
ltr
item
HYPOMNEMATA: Prodavnica tajni i zabluda, Saša Paunović
Prodavnica tajni i zabluda, Saša Paunović
http://3.bp.blogspot.com/-jKmyYX_YUvs/VINJMuI57qI/AAAAAAAAAtA/HlSvVN2BZ-8/s1600/sa%C5%A1a%2Bpaunovi%C4%87.jpg
http://3.bp.blogspot.com/-jKmyYX_YUvs/VINJMuI57qI/AAAAAAAAAtA/HlSvVN2BZ-8/s72-c/sa%C5%A1a%2Bpaunovi%C4%87.jpg
HYPOMNEMATA
https://darkocvijetic.blogspot.com/2014/12/prodavnica-tajni-i-zabluda-sasa-paunovic.html
https://darkocvijetic.blogspot.com/
https://darkocvijetic.blogspot.com/
https://darkocvijetic.blogspot.com/2014/12/prodavnica-tajni-i-zabluda-sasa-paunovic.html
true
2899971294992767471
UTF-8
Svi članci su učitani Nije pronađen nijedan članak VIDI SVE Pročitaj više Odgovori Prekini odgovor Obriši By Početna STRANICE ČLANCI Vidi sve Preporučeni članci OZNAKA ARHIVA PRETRAGA SVI ČLANCI Nije pronađen nijedan članak koji odgovara upitu Vrati se natrag Nedjelja Ponedjeljak Utorak Srijeda Četvrtak Petak Subota Ned Pon Uto Sre Čet Pet Sub Siječanj Veljača Ožujak Travanj Svibanj Lipanj Srpanj Kolovoz Rujan Listopad Studeni Prosinac Sij Velj Ožu Tra Svi Lip Srp Kol Ruj Lis Stu Pro just now 1 minutu prije $$1$$ minuta prije 1 čas prije $$1$$ sati prije Juče $$1$$ dana prije $$1$$ tjedana prije više od 5 tjedana prije Sljedbenici Slijedi THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy