$type=ticker$cols=2$count=30

Bambinello, Sinan Gudžević

SHARE:

                                                                                   

SINAN GUDŽEVIĆ


BAMBINELLO 
Firentinski lutak je Pinocchio, a rimski je Bambinello. Oba su od drveta, prvi od borovine, a drugi od maslinovine. Prvi ima nebrojene kopije, raznorazne i veličine i težine, drugoga su kopije rijetke i rade se samo po nevolji. Bambinello se čuva u crkvi Santa Maria in Aracoeli na samom Kapitoliju. (To je ona basilika u kojoj je i grob bosanske kraljice Katarine Kotromanić, djevojačko Kosača, nadgrobna ploča kraljičina je iznad predikaonice, ponekad se ondje može vidjeti hrvatska zastavica, bosanskih simbola nisam viđao). U mjerodavnom rječniku instituta Accademia della Crusca stoji da je bambinello deminutiv od bambino, te se upućuje na latinsko infantulus i puerulus, i na grčko παιδίον. Bambinello je, per antonomasiam, i ime za figuru Isusa djeteta u rječniku božićnih jaslica. U Rimu nisam nikad čuo da riječ znači drugo do onu figuru, kao što, na primjer, izraz ‘hodati po vodi’ (camminare sulle acque) ne označava hod po vodama nikoga drugog do jedino Isusov.

 Bambinella zovu još i Gesù bambino i Santo bambino. O njegovu statusu u gradu Rimu napisano je mnogo pripovijesti, zabilježena sila anegdota, a jedan od prvih koji mu je posvetio pažnju bio je Ferdinand Gregorovius u djelu ‘Rimske figure’ (‘Römische Figuren’). Dosta potonjih tekstova se oslanja na taj, napisan davno, 1853, kad mu je autor živio u Rimu i pisao čuvenu ‘Povijest grada Rima u srednjem vijeku’. Gregorovius je gledao i opisao prizore kojih danas više nema, kao onaj kad sila dječjeg svijeta između Božića i Epifanije svaki dan, i prije i poslije podne, nagrće u malu osmouganu prostoriju da ondje, ispred kipa maloga Isusa, moli za oprost grijehova i za ispunjenje svojih želja. Autor tu kaže: ‘Šta li bi rekli sveti Petar i Pavle da samo uđu u ovu crkvu i vide šta je od njihovih molitvi nastalo!’

Legenda kaže da je od drveta masline iz Getsemanskog vrta kraj Jerusalema neki franjevac, krajem 15. stoljeća, izradio kip svetog djeteta, visok šezdesetak centimetara. No majstor nije imao boju za njega, pa mu je u pomoć stigao jedan anđeo i dovršio rukotvor. Sam put svetoga lutka u Rim je priča za sebe. Lađu kojom se vozio zadesilo je na moru veliko nevrijeme, pa je, u brodolomu, franjevac morao baciti u more kovčeg sa dragocjenim kipom. Kovčeg je, međutim nastavio da plovi (po drugoj verziji lutak je na pučini izišao iz njega) te doplovio odnosno doplivao u luku Livorno. Odande je kopnom dopremljen u Rim, u franjevačku crkvu svete Marije od nebeskoga oltara.

U Bambinella se, davno nekad, bila zaljubila jedna Engleskinja, zaljubila se do smrti. Svaki dan je išla u crkvu i gledala ga u onoj kapelici. Kad je zaljubljenost dostigla mjeru ludila, odlučila je da ga ukrade. Za to je načinila vjernu kopiju lutka, unijela je u kapelu, stavila na ono postolje, a pravi kip ukrala i ponijela kući. No se noću lutak oteo iz zagrljaja svoje obožavateljke i pobjegao iz njenih soba. Došao je do svoje crkve, i čim je dodirnuo njena vrata, sa nje i sa samostana zazvonila su zvona. Svećenici su se izbudili i kad su istrčali pred crkvu, vidjeli su kako Bambinello dreždi na pragu, a nisu ni znali da je bio otet. Otada je lutak jedna od najvažnijih figura današnjega Rima. S njime bi se, možda, mogao porediti samo Pasquino, ali to neka ne bude dio ovoga članka.

Ferdinand Gregorovius je viđao lutka kako ga voze gradom Rimom u kočijama. Taj je običaj nestao početkom dvadesetoga stoljeća. Bambinello je dugo godina bio i najčudotvorniji doktor Rima. Neko iz čuvene kneževske kuće Torlonia bio se teško razbolio, svi ljekari ga već otpisali iz života, posljednje što je nekome palo na pamet kao spas bilo je da bolesnika vidi Bambinello. I poslali po njega kočiju, u njoj dovezli Bambinella, i bonik je ozdravio čim je dotakao franjevački rukotvor od drveta iz Maslinove gore. Poslije toga je Bambinello redovno išao u kućne posjete bolesnicima po Rimu. Dan za posjete djeteta-doktora bio je četvrtak, a broj nevoljnika koji su ih tražili stalno je rastao.

Kad je Napoleonova vojska ušla u Rim i krenula da obijesno ruši i razvaljuje sve što joj se našlo na putu, jedan je plemić, po imenu Serafino Petrarca, dao tim razjarenim vojnicima velike novce i time ih odvratio od namisli na unište rimsku čudesnu figuru. Kad su revolucionari krenuli da ruše sve papsko i kardinalsko, neuspaljeni ljudi su, da bi od uništenja spasili papska kola, objavili da su ona poklonjena Bambinellu, te da je on sada njihov vlasnik. Nijedna se republikanska ruka nakon toga nije usudila da krene prema razvaljivanju vozila.
Bambinello čudotvorac je više puta bio meta pljački, razbojništava i otmica. Godine 1738. lopovi, pod izgovorom da žele poljubiti sveto dijete (a kad im je udovoljeno i vratašca na kapelici bila odškrinuta) ugrabili su i odnijeli mnoštvo nakita koji je bio na njemu i oko njega. A na početku dvadesetog stoljeća dvojica lopova su se sakrila u velikoj crkvi, te noću opljačkala Bambinellovu kapelicu, da bi sutradan, kad su fratri crkvu otvorili, neopaženo obojica iz nje utekla. Čim se vijest o razbojništvu proširila po Rimu, narod je pohrlio da lutku nadoknadi nakit: ubrzo je količina ogrlica, prstenja, narukvica, lanaca, ordenja i dragog kamenja bila tolika da je nadmašila ono što je pokradeno.

Prvoga februara 1994. Bambinello je ukraden iz one kapelice. I do dana današnjega nije nađen. Uzalud su carabinieri osnovali specijalnu jedinicu za potragu, uzalud su zatvorenici čuvenoga rimskog zatvora Regina Coeli objavili javnu molbu svojim ‘kolegama’ da Bambinella vrate: molimo da, ako smo već hulje, ne budemo bezbožne hulje! Bogati rimski aristokrati upriličili su sastanak u čuvenom ‘Caffe Greco’, te objavili da otmičarima nude ogromnu svotu novca u otkupninu. Uzalud. Pred novu godinu 1995. franjevci su bili prinuđeni da naruče izradu novog Bambinella, pa kad je kip bio gotov, postavili su ga na mjesto ukradenoga, sve uz prikladan ritual, s tamjanom i pjevanjem. Na stalno oživljavanu priču kako se originalni Bambinello oduvijek nalazi u crkvi San Giovanni in Corianello u mjestu Cori niko se od rimskog naroda i senata ne osvrće.

Ja sam barem triput vidio starog, a najmanje pet puta i novoga Bambinella. Moja djeca su ga prvi put vidjela kad im je bilo šest godina. Više od njegova lika, obličja ili nakita impresioniralo ih je mnoštvo pisama oko njega. Na kovertama je pisalo u pravilu samo ‘Santo bambino – Roma’, pa su ga odmah prozvala rimskim Djeda Mrazom. Ta pisma stižu iz cijeloga svijeta. Franjevci zaduženi za čuvanje svoga čudotvornog lutka sadržaj tih pisama ne kazuju nikome. Smatraju da je to stvar koja se njih i ne tiče, već je to posao između djece i Bambinella. Kad se tih pisama nagomila, onda ih spaljuju i tako nova pošta stalno ima mjesto kraj onoga kome je upućena.
Bambinello, i kad nije od drveta, i u Rimu i izvan Rima, sve je češće plijen lopova. Prije tri mjeseca je jedna Ukrajinka, obnaženih prsa, utrčala u velike božićne jaslice na Trgu svetoga Petra i odande zgrabila vatikanskog Bambinella, vičući kako je Bog žena. Čuvari i policija su joj ga oteli, naredili joj da se obuče i sproveli je odande. Desetak dana kasnije, Frosinone i Perugia bili su gradovi u kojima je iz gradskih jaslica ili iz božićne crkve ukraden kip Isusa djeteta.

A na početku svega stoji legenda, kako je Oktavijanu Augustu tiburtinska Sibila, na njegovo pitanje o sudbini rimskoga carstva poslije njegove smrti, kazala kako će ga naslijediti dječak Jevrejin, koji se upravo rodio. I August je tu podigao velik oltar i dao mu natpis ‘Haec ara filii Dei est’, a današnja basilika u koju se uspinje strminom od 124 stepenika na mjestu je gdje je taj oltar bio. http://www.portalnovosti.com/

COMMENTS

Naziv

"Oslobođenje",1,2016. fotografije/kolovoz,1,4:5-11,1,Adam Zagajewski,1,Agencije,1,Agniezska Žuchowska - Arendt,1,Ai Weiwei,1,Ajfelov most,1,Al Jazeera,1,Alan Pejković,1,Albert Camus,1,Aleksa Golijanin,1,Aleksadar Genis,1,Aleksandar Genis,1,Aleksandar Roknić,1,Aleksandar Tišma,1,Alem Ćurin,1,Alen Brabec,1,Aleš Debeljak,2,Alexander Gurevich,1,Alexander Kluge,1,Alina Mayboroda,1,Almin Kaplan,4,Amer Bahtijar,1,Amer Tikveša,1,Amila Kahrović Posavljak,1,Amir Or,1,Amos Oz,1,Ana Ahmatova,2,Ana Radonja,1,Andres Neuman,1,Andrijana Kos Lajtman,9,Anton Pavlovič Čehov,1,Antun Branko Šimić,1,Anya Migdal,1,B.C. HUTCHENS,1,Bela Hamvaš,2,Bela Tarr,1,Bertolt Brecht,4,Biblijski citat,1,Biljana Srbljanović,4,Biljana Žikić,1,Bilješka,5,Biserka Rajčić,3,Blago Vukadin,1,Boba Đuderija,1,Bogdan Bogdanović,2,Bojan Munjin,1,Bojan Savić Ostojić,1,Bookstan II 2017,1,Borges,5,Boris Buden,5,Boris Dežulović,3,Boris Dubin,1,Boris Paramonov,1,Boris Perić,1,Borislav Pekić,1,Borislav Veselinović,1,Borka Pavićević,1,Boro Drašković,1,Božica Radić,1,Božo Koprivica,3,Branimir Živojinović,1,Branimira Lazanin,1,Branislav Jakovljević,2,Branislav Petrović,1,Branko Ćopić,1,Branko Kukić,1,Branko Rakočević,1,Bruno Schulz,1,BUKA,2,Burkhard Bilger,1,Caravaggio,1,Charles Simic,6,Chris Hedges,1,citati,1,Claude Lanzmann,1,Claude Lévi-Strauss,1,Cornelia Vismann,1,crtež,1,Damir Šodan,1,Damjan Rajačić,1,Dan Pagis,1,Danica i Haim Moreno,1,Daniil Ivanovič Juvačov Harms,1,Danijel Dragojević,1,Danijela Dejanović,1,Danilo Kiš,11,Dara Sekulić,1,Dario Džamonja,1,Darko Alfirević,1,Darko Cvijetić,276,Darko Cvijetić. Agnieszka Zuchovska Arent,1,Darko Desnica,4,Darko Pejanović,1,Daša Drndić,2,David Albahari,5,Davor Beganović,1,Davor Ivankovac,1,Davor Konjikušić,1,Dejan Kožul,1,Dejan Mihailović,1,Deklaracija o zajedničkom jeziku,1,Desimir Tošić,1,Dietrich Bonhoeffer,1,Dijala Hasanbegović,1,Dnevnik,9,Dobrica Ćosić,1,Dobrivoje Ilić,1,Dobroslav Silobrčić,1,Dominique-Antoine Grisoni,1,Dragan Bajić,1,Dragan Bursać,1,Dragan Markovina,1,Dragan Radovančević,3,Drago Pilsel,1,drama,2,Dramsko kazalište GAVELLA,1,Dubravka Stojanović,1,Dubravka Ugrešić,4,Duško Radović,1,Dževad Karahasan,2,Đorđe Bilbija,2,Đorđe Krajišnik,4,Đorđe Tomić,1,Đuza Stojiljković,1,Edmond Jabes,1,Edouard Boubat,1,Eduard Šire,1,Edvard Kocbek,1,Elis Bektaš,4,Elvedin Nezirović,1,Elvir Padalović,1,Emil Cioran,8,Emmanuel Levinas,1,Epitaf,1,Ernst Jünger,2,esej,159,Fahredin Shehu,1,festival,2,Filip David,3,fotografije,2,fra Drago Bojić,1,Francis Roberts,1,Frank Wedekind,1,Franz Kafka,4,Friedrich Nietzche,1,Furio Colombo,1,Gary Saul Morson,1,Genadij Nikolajevič Ajgi,1,Georg Trakl,1,George Orwel,1,Georgi Gospodinov,1,Géza Röhrig,1,Gianni Vattimo,1,Gilles Deleuze,1,Giorgio Agamben,7,Giorgio Manganelli,1,Gligorije Ernjaković,1,Goran Milaković,2,Goran Simić,1,Goran Stefanovski,1,gostovanje pozorišta,4,govor,2,Gustaw Herling-Grudzinski,1,Haim Moreno,1,Hajdu Tamas,1,Hanna Leitgeb,1,Hannah Arendt,2,Hans Magnus Enzensberger,1,hasidska priča,1,Hassan Blasim,1,Heiner Goebbels,1,Helen Levitt,1,Herbert Marcuse,1,Igor Buljan,1,Igor Mandić,1,Igor Motl,3,Igor Štiks,1,Igre u Jajcu 2017.,1,Ihab Hassan,1,Ilma Rakusa,2,IN MEMORIAM,7,Intervju,59,Ivan Čolović,2,Ivan Illich,2,Ivan Lovrenović,4,Ivan Milenković,1,Ivan Obrenov,1,Ivan Posavec,1,Ivana Obrenov,1,Ivana Vuletić,1,Ivica Pavlović,2,Ivo Kara-Pešić,1,Jack Kerouac,1,Jacques Derrida,2,Jagoda Nikačević,1,Jakob Augstein,1,Jaroslav Pecnik,1,Jasmin Agić,1,Jasna Tkalec,1,Jean-Luc Nancy,4,Jelena Kovačić,1,Jelena Topić,1,Jona,1,Jorge Luis Borges,2,Josif Brodski,1,Josip Osti,1,Josip Vaništa. Patricia Kiš,1,Jovan Ćirilov,1,Jovica Aćin,3,Jugoslava Ilanković,2,Julija Kristeva,1,Julio Cortazar,1,Katja Kuštrin,2,Kim Cuculić,1,Knjige,1,književna večer,1,Kokan Mladenović,1,Komentar,1,kratka priča,4,kratke priče,6,kratki intervju,3,kritika,5,Krzysztof Warlikowski,1,Ksenija Banović Ksenija Marković,1,Kurt Hielscher,1,Ladislav Tomičić,1,Laibach,1,Lajoš Kesegi,1,Larisa Softić Gasal,1,Laurence Winram,1,Lavov,1,Leonard Cohen,1,Leonid Šejka,2,Lidija Deduš,1,Ludwig Wittgenstein,1,Ljubiša Rajić,1,Ljubiša Vujošević,1,Maja Abadžija,1,Maja Isović,2,Maja Isović Dobrijević,1,MALI EKSHUMATORSKI ESEJI,1,mali esej,17,Marcel Duchamp,1,Marija Mitrović,1,marijan cipra,1,Marin Gligo,1,Marina Dumovo,1,Marina Mlinarevič Sopta,1,Mario Čulina,1,Mario Franz,1,Mario Kopić,52,Marjan Grakalić,1,Marko Misirača,1,Marko Stojkić,1,Marko Tomaš,1,Marko Veličković,1,Marko Vešović,2,Martin Heidegger,3,Massimo Cacciarri,1,Max Frisch,1,međunarodna poruka,1,Mensur Ćatić,2,Mia Njavro,1,Mihail Šiškin,1,Mijat Lakićević,1,Mikloš Radnoti,1,Milan Kundera,1,Milan Milišić,1,Milan Vukomanović,1,Milan Zagorac,1,Mile Stojić,2,Milena Bogavac,1,Milica Rašić,1,Milo Rau,1,Miloš Bajović Ilić,1,Miloš Crnjanski,2,Miloš Vasić,1,Milovan Đilas,1,Miljenko Jergović,8,Mini esej,32,Miodrag Živanović,1,Mirjana Božin,1,Mirjana Stančić,1,Mirko Đorđević,2,Mirko Kovač,3,Miroslav Krleža,3,Miroslav Marković,1,Mirza Puljić,1,Mishel Houellebecq,1,Mišo Mirković,6,Mišo Mirković foto,12,Mladen Bićanić,1,Mladen Blažević,2,Mladen Stilinović,1,Momčilo Đorgović,2,Monika Herceg,1,Naser Šećerović,1,Natalija Miletić,1,Nataša Gvozdenović,1,Neda Radulović- Viswanatha,1,nekrolog,1,Nemanja Čađo,1,Nenad Milošević,1,Nenad Obradović,5,Nenad Tanović,1,Nenad Vasiljević,2,Nenad Veličković,2,Nenad Živković,1,Nepoznati spavač,1,Nermina Omerbegović,1,Nikola Kuridža,1,Nikola Kuzanski,1,Nikola Vukolić,1,Nikola Živanović,1,Nikolaj Berđajev,1,Nikolina Židek,1,Noć kazališta,1,NOVA KNJIGA,1,novela,1,Novica Milić,2,Novica Tadić,1,obavijest,2,odlomak romana,10,odlomci,6,Oliver Frljić,9,Osip Mandeljštam,2,Osvaldo Ferari,1,Otto Pöggeler,1,Otto Weininger,1,Pankaj Mishra,1,Paolo Magelli,2,Paul Celan,3,Paul Klee,1,Paul Valery,1,Peščanik,1,Petar Gudelj,2,Petar Kočić,1,Petar Matović,1,Petar Vujičić,1,Peter Esterhazi,1,Peter Semolič,3,Peter Semolič. prijevod,4,Peter Sloterdijk,3,Pier Paolo Pasolini,2,pisma,5,pismo,1,pjesma,1,Plakat,1,Poezija,303,poezija prevod,1,potpisnici,1,Pozorišna kritika,1,Pozorišne Igre u Jajcu,1,Pozorište Prijedor,4,predavanje,1,Predrag Finci,2,Predrag Matvejević,2,Predrag Nikolić,1,Predrag Trokicić,2,Predstava,2,Prepiska,1,priča,37,Prijevod,12,prijevod govora,1,prikaz knjige,3,prikaz predstave,3,Primo Levi,1,Protest,1,Proza,2,Radimir Sovilj,1,Radiša Cvetković,1,Radmila Smiljanić,1,Radomir Konstantinović,2,Rastislav Dinić,1,Raša Todosijević,3,razgovor,5,Refik Hodžić,1,Renate Lachmann,1,reportaža,1,Robert Bagarić,1,Roger Angell,1,Roland Barthes,3,Roland Jaccard,1,Roland Quelven,1,Saida Mustajbegović,2,Sándor Márai,1,Saša Jelenković. poezija,1,Saša Paunović,1,Sava Babić,3,Seida Beganović,4,Semezdin Mehmedinović,4,Senadin Musabegović,1,senka marić,1,Sesil Vajsbrot,1,Shosana Felman,1,Sibela Hasković,2,Siegfried Lenz,1,Sigmund Freud,1,Sinan Gudžević,1,Siniša Sunara,1,Siniša Tucić,1,sjećanje,2,Slavenka Drakulić,1,Slavica Miletić,4,Slavoj Žižek,1,Slobodan Glumac,1,Slobodan Šnajder,1,Slobodan Tišma,1,slobodna europa,1,SLOVO GORČINA,1,Sonja Ćirić,3,Sonja Savić,1,Srđa Popović,1,Srđan Sekulić,9,Srđan Tešin,1,Sreten Ugričić,3,Srpko Leštarić,1,status na facebooku,1,stećak,2,Stevo Basara,1,Stojan Subotin,1,Susan Sontag,1,Sven Milekić,1,Svetislav Basara,2,Svetlana Aleksijevič,1,Svetlana Slapšak,1,Šagal,1,Šefik Ćoralić,1,Tadeusz Różewicz,1,Tamara Kaliterna,1,Tamara Nablocka,1,Tamara Nikčević,3,Tatyana Tolstaya,1,Tea Benčić Rimay,1,Tea Tulić,1,Teatar,1,Teatron,1,The New York Times. Žarka Radoja,1,Thomas Bernhard,10,Thomas Ostermeier,1,Todor Kuljić,1,Tomaž Šalamun,2,Tomislav Čadež,4,Tomislav Dretar,2,Tonko Maroević,1,Tony Judt,1,Trocki,1,Umberto Eco,2,Urbán András,1,Vanda Mikšić,1,Vanesa Mok/Anđelko Šubić,1,Varlam Šalamov,3,Vera Pejovič,3,Veronika Bauer,1,Video,10,Viktor Ivančić,3,Viktor Jerofejev,1,Viktoria Radicz,2,Vincent Van Gogh,1,Višnja Machido,1,Vladan Kosorić,3,Vladimir Arsenić,1,Vladimir Arsenijević,1,Vladimir Gligorov Ljubica Strnčević,1,Vladimir Milić,2,Vladimir Pištalo,3,Vladimir Vanja Vlačina,1,Vladislav Kušan,1,vojislav despotov,1,Vojislav Pejović,1,Vojo Šindolić,1,Vujica Rešin Tucić,1,Vuk Perišić,3,Walter Benjamin,1,Wayne Pearson,1,Wisława Szymborska,1,Wolfgang Borchert,1,Wroclaw,1,Zadie Smith,2,zapis,2,zavičaj,1,Zbigniew Herbert,3,zen,1,ZKM,1,Zlatko Jelisavac,2,Zlatko Paković,1,Zoran Vuković,2,Zygmund Bauman,1,Žarko Milenić,1,Žarko Paić,1,Željko Grahovac,3,Živojin Pavlović,1,Саша Скалушевић,1,
ltr
item
HYPOMNEMATA: Bambinello, Sinan Gudžević
Bambinello, Sinan Gudžević
http://2.bp.blogspot.com/-elaSHhrJNIA/VRFioR5_aDI/AAAAAAAAA64/46f6RZYHdKM/s1600/bambinello.jpg
http://2.bp.blogspot.com/-elaSHhrJNIA/VRFioR5_aDI/AAAAAAAAA64/46f6RZYHdKM/s72-c/bambinello.jpg
HYPOMNEMATA
https://darkocvijetic.blogspot.com/2015/03/bambinello-sinan-gudzevic.html
https://darkocvijetic.blogspot.com/
https://darkocvijetic.blogspot.com/
https://darkocvijetic.blogspot.com/2015/03/bambinello-sinan-gudzevic.html
true
2899971294992767471
UTF-8
Svi članci su učitani Nije pronađen nijedan članak VIDI SVE Pročitaj više Odgovori Prekini odgovor Obriši By Početna STRANICE ČLANCI Vidi sve Preporučeni članci OZNAKA ARHIVA PRETRAGA SVI ČLANCI Nije pronađen nijedan članak koji odgovara upitu Vrati se natrag Nedjelja Ponedjeljak Utorak Srijeda Četvrtak Petak Subota Ned Pon Uto Sre Čet Pet Sub Siječanj Veljača Ožujak Travanj Svibanj Lipanj Srpanj Kolovoz Rujan Listopad Studeni Prosinac Sij Velj Ožu Tra Svi Lip Srp Kol Ruj Lis Stu Pro just now 1 minutu prije $$1$$ minuta prije 1 čas prije $$1$$ sati prije Juče $$1$$ dana prije $$1$$ tjedana prije više od 5 tjedana prije Sljedbenici Slijedi THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy