Čemu služi kazalište, Thomas Ostermeier

SHARE:

 



Ravnatelj berlinskog kazališta Schaubühne i plodni kazališni redatelj piše o dvostrukoj, materijalnoj i estetskoj, krizi kazališta u doba neoliberalnog prezira spram javnih institucija. Nasuprot tome, naglašava da nema kazališta bez dugoročnog javnog ulaganja i usidrenosti u društvu te navodi “materijalne i duhovne” uvjete jednog izmijenjenog kazališta, koje neće bježati od konfrontacije s vremenom u kojemu djeluje

U tobože zapadnim demokracijama očuvanje općeg interesa obvezuje svaku državu na ubiranje poreza čiji prihod onda razne institucije preusmjeravaju onako kako misle da je pravedno ili nužno. Neka mi se oprosti plitkost ovog uvoda, no čini mi se važno podsjetiti na to koliko je pojam javne misije upisan u samu srž naših društava, da bi se omogućilo pojedincima i društvenim skupinama da… Što točno? Da budu sretni? Uspješni? Da uče? Da se otvore drugim idejama, drugim osobama, drugim kolektivima?
Trijumfalni marš neoliberalizma, započet u Chicagu 1970-ih godina i ubrzan rušenjem “realnog socijalizma”, odražava se kao deregulacija financijskih tržišta, ali i kao privatizacija službi i institucija koje su prije ovisile o javnoj sferi. Ta promjena paradigme nije nepovezana s gubitkom legitimiteta koji je tijekom istog razdoblja zadesio kazalište. Velik dio zapadnoeuropske ljevice, tradicionalno nepovjerljive prema institucijama, da ne kažem antietatističke, nalazi se dakle pred bolnom obavezom obrane države od napada novih pristaša tržišta.
Što se mene tiče, sanjam o društvu oslobođenom jarma privatnog vlasništva, u kojemu bi dobra i bogatstva ravnopravno dijelili svi njegovi članovi. Nažalost, miljama smo daleko od takve utopije. Još gore, ideologija tržišta svako promišljanje o toj temi automatski sumnjiči za totalitarizam. Čak se i princip djelomične redistribucije bogatstava, koji je pobjednička buržoazija ustanovila u 18. i 19. stoljeću, sada nalazi u opasnosti.
Nedugo nakon stvaranja Njemačkog Carstva 1870. i 1871. godine, u periodu nazvanom “razdoblje osnivača”, izmišljeno je ili u najmanju ruku institucionalizirano, odnosno povjereno na odgovornost javnoj upravi sve što je danas ozbiljno ugroženo: javni prijevoz, škole, sveučilišta, knjižnice, parkovi itd. U to je doba buržoazija smatrala državu izrazom svoje materijalne i duhovne moći. Danas je vidi samo kao prepreku vlastitom blagostanju. Javno financirane kulturne ustanove, koje su nekoć predstavljale ponos elita, istodobno gube dobar dio svoje legitimnosti.
U Njemačkoj je od 1992. osamnaest kazališta moralo zatvoriti vrata ili se međusobno spojiti. Za razliku od Francuske, financiranje kulture isključivo je stvar saveznih zemalja i općina. U Berlinu, koji se svejedno razmeće kao raj za mlade umjetnike, budžet za kulturu ne prelazi dva posto javnih rashoda. Ako uzmemo u obzir da na kazališni dio, uključujući operu, otpada samo 1,1 posto javnih rashoda (0,7 posto za samo kazalište), rasprave o dodatnim rezovima budžeta djeluju nastrano. Brojke nisu mnogo ljepše ni u Hamburgu, drugom po veličini njemačkom gradu: 2,1 posto za kulturu, 0,9 posto za kazalište i operu. Bacimo li pogled na francusku situaciju, vidjet ćemo da su predviđeni javni rashodi za kulturu u 2013. za 4,3 posto manji u odnosu na prethodnu godinu.
Buržoazija je odbacila temeljnu ideju reprezentacije sebe same kao klase koju pokreću i drugi motivi osim pohlepe za zaradom. S druge strane, dubinsko i često opravdano nepovjerenje narodnih klasa prema “buržujskim hramovima”, kakvima doživljavaju kazališta, savršeno se poklapa s općom društvenom klimom. Prije godinu i pol jedan mi je amsterdamski taksist, pošto sam rekao da radim u kazalištu, podrugljivo dobacio: “Now it’s payback time!” (“Vrijeme je za povrat duga!”) Tamošnja je nova vlast taman započinjala nikada žešću operaciju pustošenja nizozemskoga kulturnog krajolika.
Takva se klima danas širi Europom. Slabije ili jače razaranje kulture primjetno je na cijelom kontinentu, jača i u Italiji, a pogotovo u Mađarskoj, gdje je antiintelektualizam vladajuće klase, pomiješan s otvoreno antisemitskim i homofobnim diskursom, doveo do toga da je ravnatelja budimpeštanskog Narodnog kazališta zamijenio namjesnik Fidesza, stranke nacionalističke desnice.

Bratoubilačka logika kompeticije

 

Tom se fenomenu pridružuje još jedan, koji već desetak godina nagriza kazalište poput gangrene. Pod izlikom ohrabrivanja neovisnih struktura, protagoniste kazališnog miljea huška se jedne protiv drugih. Promotori slobodnog ili off kazališta na sve moguće načine daju do znanja da bi oni bolje iskoristili svote koje gutaju javne institucije, doprinoseći time, nesumnjivo protiv svoje volje, apologiji duha vremena: nudimo vam više umjetnosti za manje novca. Ne čudi činjenica da takva bratoubilačka retorika nailazi na sve veći odjek u gradskim vlastima i kod odgovornih u kulturi. “Slobodno kazalište” naime predstavlja dvostruku prednost: njegov atraktivan naziv podsjeća na mladost, neposluh i romantizam, a istodobno se nevjerojatno dobro prilagođava financiranju. Ništa zapravo ne sprječava političare koji imaju moć odlučivanja da ukinu subvencije ili da se okrenu drugim umjetnicima.
Zbog te fleksibilnosti svaki projekt mora odmah donijeti uspjeh, u suprotnom njegovi autori mogu ostati bez svake potpore. Fleksibilnost istodobno stoji na putu dugoročnom umjetničkom razvoju kazališnih družina i redatelja. Da bi spojili kraj s krajem, umjetnici koje se naziva “slobodnim” često su prisiljeni loviti jedan mali posao za drugim, nauštrb osobnog umjetničkog razvoja. Što se različitih scenskih zanimanja tiče (izrađivači dekora, šminkeri, slikari itd.), njima prijeti potpuni nestanak.
Umjetnici moraju prihvatiti ogroman izazov: godinu za godinom, generaciju za generacijom, davati novo značenje institucionalnom kazalištu. Brojni autori nisu svjesni koliko su sretni što imaju subvencionirana mjesta. Kao i ja, većina ih se kupala u kulturi neprijateljstva prema institucijama, pa s nepovjerenjem promatraju velike prestižne pozornice gdje se tako dugo kočoperila građanska taština. One nam međutim nude neusporedive mogućnosti rada i produkcijska sredstva da bi se čula i drugačija društvena priča.
Da, mi jesmo moderne dvorske lude jedne elite koja prihvaća da joj se izrugujemo i tako uživa u povlastici da djeluje kao tolerantna i sposobna smijati se samoj sebi. Pa ipak, napustiti ove institucije svejedno bi značilo skresati si krila i olakšati zadatak onima koji sanjaju o tome da nam otmu kruh iz usta. Nakon 2008. velik se broj kazališnih kompanija u SAD-u povukao iz mecenatstva koje vedri i oblači američkom kulturom. Umjetnici su to skupo platili.

Kriza sadržaja

 

Osim što su se materijalni uvjeti srozali, proživljavamo estetsku krizu i krizu sadržaja. Posljednjih se godina kazališno stvaralaštvo rado povezuje s ne uvijek jasnim teorijama o postdramaturgiji i performansu. Začudo, inovativni oblici koji su se pojavili sedamdesetih i osamdesetih godina nastavljaju ravnati estetskim kredom brojnih javnih kazališta i festivala, iako po tom pitanju imitatori nisu ni do koljena svojim uzorima. Sastojci te obljutavljene avangarde čine scensku kašu koja prolazi kao model modernog teatra.
Poetologija takvog teatra počiva na ideji da je dramska radnja nešto zastarjelo, da se čovjeka ne može smatrati gospodarom svojih postupaka, da je broj subjektivnih istina jednak broju prisutnih gledatelja, da događaji predstavljeni na pozornici ne izražavaju istinu koja bi vrijedila za sve, da se naše fragmentirano iskustvo svijeta mora prevesti u jednako tako raskomadano kazalište, u kojemu se žanrovi naslaguju jedni na druge: tijelo, ples, fotografija, video, glazba, govor… Taj sudar osjetila gledatelja uvjerava da će mu ovaj kaotični svijet zauvijek ostati nedokučiv te da stoga nema razloga u njemu tražiti uzroke ili krivce.
Kao i njegov socijalistički ekvivalent, taj “kapitalistički realizam” estetizira pobjedničku ideologiju, na ništa manje kategoričan način. U svijetu kojim dominira neoliberalna doktrina ništa ne može više obradovati one koji iz nje izvlače korist od sljedećih pretpostavki: nitko ni za što nije odgovoran i složenost svijeta čini iluzornim svaki pokušaj da se utvrde njegovi mehanizmi.
Razumljivo, ne pristaju svi predstavnici postdramskog teatra na takvu viziju. Rad pojedinih predstavnika dokumentarnog kazališta, kao što je njemački kolektiv Rimini Protokolli ili švicarski dramaturg Milo Rauii, često blizak novinarstvu, osvjetljava više toga od većine komada koji se inače postavljaju. Njihov uspjeh svojevrsna je ilustracija krize tradicionalnog kazališta. Usredotočivši se na klasični repertoar, ono se odvojilo od stvarnosti. Ne mareći za to da publici pruži i najmanji odraz njezina svakodnevnog života, klasični esteticizam se posljednjih trideset godina ukopao u pobožno štovanje prošlosti.
Unutar tog zatvorenog kruga ili silazne spirale, pakt koji veže kazalište s političkim i socijalnim pitanjima vremena neumoljivo se slama. Čak i gluma osjeća posljedice toga, budući da glumci crpe emocije iz velikih klasika više nego iz vlastitog tijela. Posljedica toga je da stručnjaci iz svakodnevnog života nadahnutije svjedoče o stanju svijeta od klasičnih glumaca, kojima bi to bila uloga.

Zadaci kazališta doraslog stvarnosti

 

Dotakli smo se čvorišta krize. Da bi ga raspetljalo, kazalište bi trebalo misliti na to da svojim glumcima ponudi početno i stalno obrazovanje. Kao redatelj Berliner Ensemblea, Bertolt Brecht je od svojih glumaca zahtijevao da se suoče sa stvarnim, da prisustvuju sudskim saslušanjima, da se zavuku u tvornice i tako postanu kadri prenijeti ponašanje svojih suvremenika, prvo ga dobro upoznavši. Isto činim i ja sa svojim glumcima, pozivajući ih da se inspiriraju vlastitom biografijom i svojim svakodnevnim zapažanjima.
Koje učinke nad nama i nama sličnima proizvodi strah od društvene nevažnosti? Kako obaveza da uspijemo utječe na naše emocije, osjećaje, želje? U kojoj se mjeri naš privatni život podčinjava diktatu učinkovitosti? Koliko avantura propadne u sudaru s društvenim položajem fleksibilnog zaposlenika? Zbog čega raspolažemo vrlo sofisticiranim vokabularom da bismo analizirali naše bračne, ljubavne ili seksualne odnose, a riječi da opišemo naš politički krah (“truli sustav”) tako nam okrutno nedostaje? Zašto uživamo razmećući se jeftinom psihologijom? Zašto se jednako strastveno ne bavimo socijalnim pustošenjima kojih je posljednjih dvadesetak godina sve više, a toliko snažno djeluju i na naša tijela i naš duh: rastezljivo radno vrijeme, digitalizacija svakodnevice, obaveza stalne dostupnosti, poslovna pošta koja pristiže do u gluho doba noći, potpuna identifikacija s poduzećem koje me zapošljava, kao da sam s njim u braku? Vidimo da se ti realiteti ukorjenjuju u same temelje ljudi koje susrećemo. Kako inače objasniti porast broja novinskih članaka o bolestima rada, stresu, depresiji, sindromu profesionalne iscrpljenosti? Prodiranje ekonomske filozofije u najintimnije pore modernoga društva izobličuje naša tijela, oneprirođuje našu afektivnost.
O tome bi kazalište trebalo govoriti. To bismo mogli prikazati na sceni, i to s talentom, pod uvjetom da naš imaginarij hranimo na izvorima koji su posvuda oko nas. Idealno kazalište, po meni, sadrži tajno obećanje da će se pozabaviti svim ovim temama.
Svojim javnim financiranjem institucionalno kazalište još uvijek izmiče logici kompetitivnosti, čak i ako je točno da razmatranja o rentabilnosti uzimaju maha. Možda bi društvo povratilo povjerenje u samoga sebe kada bi si priuštilo nekoliko hrabrih dvorskih luda koje bi ga konfrontirale sa zrcalom, dovele ga u pitanje, ismijale ga bez zadrške.
Kazalište bi moglo biti upravo to: svetište puno regenerativne snage, u doba u kojemu su industrije posvećene opisu svijeta izložene napadu zahtjeva za rentabilnošću, proporcionalnom njihovu manjku slobode. Dovoljno je uključiti televizor da se u to uvjerimo. Frustracija koju izazivaju sve manje i manje neovisni mediji djelomično objašnjava zašto toliko ljudi, uglavnom mladih, hita u Schaubühne s uvjerenjem da tamo pronalaze mjesto gdje još mogu igrati i misliti slobodno. Mjesto gdje na sceni mogu vidjeti tjelesna izobličenja ljudi dresiranih za fleksibilnost.
Svemu tome treba dodati činjenicu da se u teatru sve odvija u trenu: nemoguće je napraviti više snimaka ili promijeniti nešto u montaži, kao na filmu. Glumac nosi svoju ulogu ovdje i sada, a gledatelj, kao stručnjak za vlastitu percepciju, odlučuje hoće li se prepustiti igri. U našem suviše informatiziranom životu, gdje se stvarnost drži na distanci pomoću dvodimenzionalnog ekrana, misiju i izazov kazališta čine ti rijetki trenuci u kojima virtualna radnja objedinjuje svu realnost svijeta.





 
S francuskog prevela: Mirna Šimat


izvor - LE MONDE diplomatique, hrv. izdanje, svibanj, 2013.

COMMENTS

Naziv

"Oslobođenje",1,2016. fotografije/kolovoz,1,4:5-11,1,Abdulah Sidran,1,Adam Zagajewski,1,Agencije,1,Agniezska Žuchowska - Arendt,1,Ai Weiwei,1,Ajfelov most,1,Al Jazeera,1,Alan Pejković,1,Albert Camus,1,Aleksa Golijanin,1,Aleksadar Genis,1,Aleksandar Genis,1,Aleksandar Roknić,1,Aleksandar Tišma,1,Aleksej Kišjuhas,2,Alem Ćurin,1,Alen Brabec,1,Aleš Debeljak,2,Alexander Gurevich,1,Alexander Kluge,1,Alina Mayboroda,1,Almin Kaplan,4,Amer Bahtijar,1,Amer Tikveša,1,Amila Kahrović Posavljak,1,Amir Or,1,Amos Oz,1,Ana Ahmatova,2,Ana Radonja,1,Andres Neuman,1,Andrijana Kos Lajtman,10,Ante Čizmić,1,Anton Pavlovič Čehov,1,Antun Branko Šimić,1,Anya Migdal,1,B.C. HUTCHENS,1,Bela Hamvaš,3,Bela Tarr,1,Bertolt Brecht,4,Biblijski citat,1,Biljana Srbljanović,4,Biljana Žikić,1,Bilješka,5,Biserka Rajčić,3,Blago Vukadin,1,Boba Đuderija,1,Bogdan Bogdanović,2,Bojan Munjin,2,Bojan Savić Ostojić,1,Bojan Tončić,2,Bookstan II 2017,1,Borges,5,Boris Buden,6,Boris Dežulović,3,Boris Dubin,1,Boris Paramonov,1,Boris Perić,1,Borislav Pekić,1,Borislav Veselinović,1,Borka Pavićević,1,Boro Drašković,1,Božica Radić,1,Božo Koprivica,3,Branimir Živojinović,1,Branimira Lazanin,1,Branislav Jakovljević,2,Branislav Petrović,1,Branko Ćopić,1,Branko Kukić,1,Branko Rakočević,1,Bronka Nowicka,1,Bruno Schulz,1,BUKA,2,Burkhard Bilger,1,Caravaggio,1,Charles Simic,6,Chris Hedges,1,citati,1,Claude Lanzmann,1,Claude Lévi-Strauss,1,Cornelia Vismann,1,crtež,1,Damir Šodan,1,Damjan Rajačić,1,Dan Pagis,1,Danica i Haim Moreno,1,Daniil Ivanovič Juvačov Harms,1,Danijel Dragojević,1,Danijela Dejanović,1,Danilo Kiš,11,Dara Sekulić,1,Dario Džamonja,1,Darko Alfirević,1,Darko Cvijetić,308,Darko Cvijetić. Agnieszka Zuchovska Arent,1,Darko Desnica,4,Darko Pejanović,1,Daša Drndić,2,David Albahari,5,Davor Beganović,1,Davor Ivankovac,1,Davor Konjikušić,1,Dejan Anđelković,1,Dejan Kožul,3,Dejan Mihailović,1,Deklaracija o zajedničkom jeziku,1,Desimir Tošić,1,Dietrich Bonhoeffer,1,Dijala Hasanbegović,1,dnevne novine DANAS Beograd,2,Dnevnik,9,Dobrica Ćosić,1,Dobrivoje Ilić,1,Dobroslav Silobrčić,1,Dominique-Antoine Grisoni,1,Dragan Bajić,1,Dragan Bursać,1,Dragan Markovina,1,Dragan Radovančević,3,Drago Pilsel,1,drama,2,Dramsko kazalište GAVELLA,1,Draženko Jurišić,1,Dubravka Stojanović,1,Dubravka Ugrešić,4,Duško Radović,1,Dževad Karahasan,2,Đorđe Bilbija,2,Đorđe Krajišnik,6,Đorđe Tomić,1,Đurđica Čilić,1,Đuza Stojiljković,1,Eda Vujević,1,Edin Salčinović,1,Edmond Jabes,1,Edouard Boubat,1,Eduard Šire,1,Edvard Kocbek,1,Elis Bektaš,4,Elvedin Nezirović,1,Elvir Padalović,1,Emil Cioran,8,Emmanuel Levinas,1,Epitaf,1,Ernst Jünger,2,esej,164,Fahredin Shehu,1,Faruk Vele,1,festival,4,Filip David,3,fotografije,2,fra Drago Bojić,1,Francis Roberts,1,Frank Wedekind,1,Franz Kafka,4,Freehand,1,Friedrich Nietzche,1,Furio Colombo,1,Gary Saul Morson,1,Genadij Nikolajevič Ajgi,1,Georg Trakl,1,George Orwel,1,Georgi Gospodinov,1,Géza Röhrig,1,Gianni Vattimo,1,Gilles Deleuze,1,Giorgio Agamben,7,Giorgio Manganelli,1,Gligorije Ernjaković,1,Goran Milaković,2,Goran Simić,1,Goran Stefanovski,1,gostovanje pozorišta,4,govor,2,Gustaw Herling-Grudzinski,1,Haim Moreno,1,Hajdu Tamas,1,Hanna Leitgeb,1,Hannah Arendt,3,Hans Magnus Enzensberger,1,hasidska priča,1,Hassan Blasim,1,Heiner Goebbels,1,Helen Levitt,1,Herbert Marcuse,1,Igor Buljan,1,Igor Mandić,1,Igor Motl,4,Igor Štiks,1,Igre u Jajcu 2017.,1,Ihab Hassan,1,Ilma Rakusa,2,IN MEMORIAM,7,Intervju,70,Ivan Čolović,2,Ivan Illich,2,Ivan Lovrenović,4,Ivan Milenković,1,Ivan Obrenov,1,Ivan Posavec,1,Ivana Obrenov,1,Ivana Vuletić,1,Ivica Pavlović,2,Ivo Kara-Pešić,1,Jack Kerouac,1,Jacques Derrida,2,Jagoda Nikačević,1,Jakob Augstein,1,Jaroslav Pecnik,1,Jasmin Agić,1,Jasna Tkalec,1,Jean-Luc Nancy,4,Jelena Kovačić,1,Jelena Topić,1,Jernej Lorenci,1,Jona,1,Jorge Luis Borges,2,Josif Brodski,1,Josip Osti,1,Josip Vaništa. Patricia Kiš,1,Jovan Ćirilov,1,Jovica Aćin,3,Jugoslava Ilanković,2,Julija Kristeva,1,Julio Cortazar,1,K.U.P.E.K.,1,Katja Kuštrin,2,Kim Cuculić,1,Knjige,1,književna večer,1,Kokan Mladenović,1,Komentar,1,kratka priča,5,kratke priče,7,kratki esej,4,kratki intervju,4,kritika,6,kritika knjige,3,Krzysztof Warlikowski,1,Ksenija Banović Ksenija Marković,1,Kulturni dodatak,1,Kupek,1,Kurt Hielscher,1,Ladislav Tomičić,1,Laibach,1,Lajoš Kesegi,1,Larisa Softić Gasal,1,Laurence Winram,1,Lavov,1,Leonard Cohen,1,Leonid Šejka,2,Lidija Deduš,1,Ludwig Wittgenstein,1,Ljubiša Rajić,1,Ljubiša Vujošević,1,Maja Abadžija,1,Maja Isović,2,Maja Isović Dobrijević,1,MALI EKSHUMATORSKI ESEJI,1,mali esej,18,Marcel Duchamp,1,Marija Mitrović,1,marijan cipra,1,Marin Gligo,1,Marina Abramović,1,Marina Dumovo,1,Marina Mlinarevič Sopta,1,Mario Čulina,1,Mario Franz,1,Mario Kopić,53,Marjan Grakalić,1,Marko Misirača,2,Marko Stojkić,1,Marko Tomaš,1,Marko Veličković,1,Marko Vešović,2,Martin Heidegger,3,Massimo Cacciarri,1,Max Frisch,1,međunarodna poruka,1,Mensur Ćatić,2,Mia Njavro,1,Mihail Šiškin,1,Mijat Lakićević,1,Mikloš Radnoti,1,Milan Kundera,1,Milan Milišić,1,Milan Vukomanović,1,Milan Zagorac,1,Mile Stojić,2,Milena Bogavac,1,Milica Rašić,1,Milo Rau,1,Milomir Kovačević Strašni,1,Miloš Bajović Ilić,1,Miloš Crnjanski,2,Miloš Vasić,1,Milovan Đilas,1,Miljenko Jergović,8,Mini esej,32,Miodrag Živanović,1,Mirjana Božin,1,Mirjana Stančić,1,Mirko Đorđević,2,Mirko Kovač,3,Miroslav Krleža,3,Miroslav Marković,1,Mirza Abaz,1,Mirza Puljić,1,Mishel Houellebecq,1,Mišo Mirković,6,Mišo Mirković foto,12,Mladen Bićanić,2,Mladen Blažević,2,Mladen Pleše,1,Mladen Stilinović,1,Momčilo Đorgović,2,Monika Herceg,2,Nada Topić,1,Naser Šećerović,1,Natalija Miletić,1,Nataša Gvozdenović,1,Neda Radulović- Viswanatha,1,Nedim Sejdinović,1,nekrolog,1,Nemanja Čađo,1,Nenad Milošević,1,Nenad Obradović,5,Nenad Tanović,1,Nenad Vasiljević,2,Nenad Veličković,2,Nenad Živković,1,Nepoznati spavač,1,Nermina Omerbegović,1,Nevena Bojičić,1,Nikola Kuridža,1,Nikola Kuzanski,1,Nikola Popović,2,Nikola Vukolić,1,Nikola Živanović,1,Nikolaj Berđajev,1,Nikolina Židek,1,Nila Štambuk-Svrdlin,1,Noć kazališta,1,NOVA KNJIGA,4,novela,1,Novica Milić,2,Novica Tadić,1,obavijest,3,odlomak romana,10,odlomci,6,Oliver Frljić,9,Omer Ć.Ibrahimagić,1,Osip Mandeljštam,2,Osvaldo Ferari,1,Otto Pöggeler,1,Otto Weininger,1,Pankaj Mishra,1,Paolo Magelli,2,Patrik Weiss,1,Paul Celan,4,Paul Klee,1,Paul Valery,1,Peščanik,1,Petar Gudelj,2,Petar Kočić,1,Petar Matović,1,Petar Vujičić,1,Peter Esterhazi,1,Peter Semolič,3,Peter Semolič. prijevod,4,Peter Sloterdijk,3,Pier Paolo Pasolini,2,pisma,5,pismo,1,pjesma,1,Plakat,1,Poezija,325,poezija prevod,1,Politika,1,portret,1,potpisnici,1,Pozorišna kritika,1,Pozorišne Igre u Jajcu,1,Pozorište Prijedor,5,predavanje,1,Predrag Finci,2,Predrag Matvejević,2,Predrag Nikolić,1,Predrag Trokicić,2,Predstava,2,Prepiska,1,priča,37,Prijevod,12,prijevod govora,1,prikaz knjige,6,prikaz predstave,3,Primo Levi,1,promocija,2,Protest,1,Proza,2,putopis,1,Rade Radovanović,1,Radimir Sovilj,1,Radiša Cvetković,1,Radmila Smiljanić,1,Radomir Konstantinović,2,Rastislav Dinić,1,Raša Todosijević,3,razgovor,6,Refik Hodžić,1,Renate Lachmann,1,reportaža,1,Robert Bagarić,1,Roger Angell,1,Roland Barthes,3,Roland Jaccard,1,Roland Quelven,1,Saida Mustajbegović,2,Sándor Márai,1,Saša Jelenković. poezija,1,Saša Paunović,1,Sava Babić,3,Seida Beganović,4,Semezdin Mehmedinović,4,Senadin Musabegović,1,senka marić,1,Sesil Vajsbrot,1,Shosana Felman,1,Sibela Hasković,3,Siegfried Lenz,1,Sigmund Freud,1,Sinan Gudžević,1,Siniša Sunara,1,Siniša Tucić,2,sjećanje,2,Slavenka Drakulić,1,Slavica Miletić,4,Slavoj Žižek,1,Slobodan Glumac,1,Slobodan Šnajder,1,Slobodan Tišma,1,Slobodna Dalmacija,1,slobodna europa,1,SLOVO GORČINA,1,Sonja Ćirić,4,Sonja Savić,1,Split,1,Srđa Popović,1,Srđan Sekulić,20,Srđan Tešin,1,Srđan Valjarević,1,Sreten Ugričić,3,Srpko Leštarić,1,status na facebooku,1,stećak,2,Stevo Basara,1,Stojan Subotin,1,Susan Sontag,1,Sven Milekić,1,Svetislav Basara,2,Svetlana Aleksijevič,1,Svetlana Slapšak,1,Šagal,1,Šefik Ćoralić,1,Tadeusz Różewicz,1,Tamara Deuel,1,Tamara Kaliterna,1,Tamara Nablocka,1,Tamara Nikčević,3,Tatyana Tolstaya,1,Tea Benčić Rimay,1,Tea Tulić,1,Teatar,1,Teatron,1,Tena Lončarević,1,The New York Times. Žarka Radoja,1,Thomas Bernhard,10,Thomas Ostermeier,1,Tihana Čuljak,1,Todor Kuljić,1,Tomaž Šalamun,2,Tomislav Čadež,4,Tomislav Dretar,2,Tonko Maroević,1,Tony Judt,1,Trocki,1,Umberto Eco,2,Urbán András,1,Vanda Mikšić,1,Vanesa Mok/Anđelko Šubić,1,Vanja Fifa,1,Vanja Kulaš,1,Vanja Šunjić,1,Varlam Šalamov,3,Vera Pejovič,3,Vera Vujošević,1,Veronika Bauer,1,Video,10,Viktor Ivančić,3,Viktor Jerofejev,1,Viktoria Radicz,2,Vincent Van Gogh,1,Višnja Machido,1,Vladan Kosorić,3,Vladimir Arsenić,1,Vladimir Arsenijević,1,Vladimir Gligorov Ljubica Strnčević,1,Vladimir Milić,2,Vladimir Pištalo,3,Vladimir Vanja Vlačina,1,Vladislav Kušan,1,vojislav despotov,1,Vojislav Pejović,1,Vojo Šindolić,1,VREME,2,Vujica Rešin Tucić,1,Vuk Perišić,3,W.H.Auden,1,Walter Benjamin,1,Wayne Pearson,1,Wisława Szymborska,1,Wolfgang Borchert,1,Wroclaw,1,Zadie Smith,2,zapis,2,zavičaj,1,Zbigniew Herbert,3,zen,1,ZKM,1,Zlatko Jelisavac,3,Zlatko Paković,2,Zoran Janić,1,Zoran Ljubičić,1,Zoran Vuković,2,Zoran Žmirić,1,Zygmund Bauman,1,Žarko Milenić,1,Žarko Paić,1,Željko Grahovac,3,Živojin Pavlović,1,поезија,1,Саша Скалушевић,3,
ltr
item
HYPOMNEMATA: Čemu služi kazalište, Thomas Ostermeier
Čemu služi kazalište, Thomas Ostermeier
http://pescanik.net/wp-content/uploads/2012/01/Rodney-Smith.jpg
HYPOMNEMATA
https://darkocvijetic.blogspot.com/2014/04/cemu-sluzi-kazaliste-thomas-ostermeier.html
https://darkocvijetic.blogspot.com/
https://darkocvijetic.blogspot.com/
https://darkocvijetic.blogspot.com/2014/04/cemu-sluzi-kazaliste-thomas-ostermeier.html
true
2899971294992767471
UTF-8
Svi članci su učitani Nije pronađen nijedan članak VIDI SVE Pročitaj više Odgovori Prekini odgovor Obriši By Početna STRANICE ČLANCI Vidi sve Preporučeni članci OZNAKA ARHIVA PRETRAGA SVI ČLANCI Nije pronađen nijedan članak koji odgovara upitu Vrati se natrag Nedjelja Ponedjeljak Utorak Srijeda Četvrtak Petak Subota Ned Pon Uto Sre Čet Pet Sub Siječanj Veljača Ožujak Travanj Svibanj Lipanj Srpanj Kolovoz Rujan Listopad Studeni Prosinac Sij Velj Ožu Tra Svi Lip Srp Kol Ruj Lis Stu Pro just now 1 minutu prije $$1$$ minuta prije 1 čas prije $$1$$ sati prije Juče $$1$$ dana prije $$1$$ tjedana prije više od 5 tjedana prije Sljedbenici Slijedi THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy